Káros mámor

2018.12.12. 08:51

A kamasz ne igyon alkoholt!

Tévhit, hogy csillapítja a kíváncsiságot, és ezért később kevesebb alkoholt fogyaszt az, akinek a szülei korán megengedik a szeszfogyasztást – állítják angol kutatók.

Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a teljes tiltás helyett az engedékenység megvédheti a fiatalokat a későbbi függőségektől. Ez nem csak a dohányzással, hanem az alkoholfogyasztással is így van. A kutatások azonban az mutatják, egyáltalán nincs pozitív hatása az otthoni liberalizmusnak, sőt, sok esetben előfordul, hogy rosszabbat tesznek vele a szülők, mintha kategorikusan elleneznék a dolgot – írja a csalad.hu a brit Independent című lap nyomán.

A portál cikke szerint a szigetországban a közelmúltban folytattak kampányt, amiben az alkoholfogyasztás veszélyeire igyekeztek felhívni a lakosság figyelmét. Ebben a szakorvosok arról beszéltek,

15 év alatt semmiképpen sem szabad megengedni a fiataloknak, hogy szeszes italt fogyasszanak. Az alkohol ugyanis még ebben a korban is biztosan negatív hatással van az ifjak testi és szellemi fejlődésére.

Pár évvel ezelőtt az angol tisztifőorvos, Liam Donaldson arról beszélt, ideális esetben egészen 18 esztendős koráig mindenkinek kerülnie kellene az italozást.

Fotó: Shutterstock

Colin Shevills, a Balance nevű, az alkohol veszélyeire felhívó csoport vezetője mutatta be kutatásukat, amely szerint

az Angliában élők majdnem fele (43 százaléka) gondolja úgy, hogy – az ajánlások és figyelmeztetések ellenére – azzal nincs alapvető probléma, ha a fiatalok 15 éves koruk előtt már fogyasztanak alkoholt.

“Az orvosi ajánlás egyértelmű, érdemes megvárni a 18 éves kort, de 15 év alatt egyáltalán nem szabad iszogatni!” – nyomatékosította Shevills. A csoport felmérése szerint mindössze húszból egy felnőtt (vagyis öt százalék) veszi komolyan az ajánlásokat. “Sok szülő gondolja azt, hogy kifejezetten jót tesz a gyermekével, ha megengedi neki az alkohol fogyasztását már kamaszkorban. Azonban a kívánt eredménynek éppen az ellenkezőjét érik el a lazasággal” – állítja az aktivista. Sokan hiszik ugyanis azt, hogy az otthoni engedékenység csökkenti a kíváncsiságot, az újdonság erejét, éppen ezért ritkábban és kevesebb szeszt fogyaszt otthonától távol az az ifjú, akinek a fogyasztása nincsen tiltásokkal szabályozva. A szervezet a tévhitek miatt sajtóközleményt adott ki vizsgálatairól, amiben azt jelzi,

a felméréseikből egyértelműen az derül ki, hogy aki korán elkezdhet inni, felnőttként sokkal nagyobb valószínűséggel lesz nagyfogyasztó, vagy alkoholbeteg.

“Sokan a francia példát emlegetik, mivel ott viszonylag fiatalon is megengedik a mérsékelt szeszfogyasztást a felnőttek. A helyzet azonban az, hogy a bortermeléséről híres államban kétszer annyi az alkoholfüggő, mint az Egyesült Királyságban” – érvelt az aktivista. A szervezet szerint az a legnagyobb probléma, hogy a szülők jobban hisznek saját tapasztalataiknak, elképzeléseiknek, mint az orvosi ajánlásoknak.

Nem segíti a helyzet javulását, hogy nagyon sok olcsó, és könnyen fogyasztható szeszes frissítőt árulnak Európában.

Ezek az édes-ízes üdítők alacsony alkoholtartalmúak ugyan, azonban segítik a fogyasztóknak megszokni a szeszt, később nagyobb mennyiség és más italok elfogyasztását készítve elő.

A Balance nevű szervezet felmérése azzal nem foglalkozik, vajon pusztán az engedékenység, vagy az otthoni rossz példa, a szülői fogyasztási szokások vezetnek-e ahhoz, hogy a kiskamaszként italozni kezdő emberek később nagy arányban válnak függőkké.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!