Felmérés

2019.02.19. 11:33

A kisgyermekesek kétharmada élne a családvédelmi akcióterv lehetőségeivel

A kisgyermekes édesanyák 98,6 százaléka egyetért a családvédelmi akciótervvel, és 64 százalékuk tervezi legalább az egyik lehetőség igénybevételét – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) friss közvélemény-kutatásából.

Forrás: Shutterstock

A kisgyerekes anyák átlagosan hétből hat intézkedéssel értenek egyet a Kincs felmérése szerint. A kormány családvédelmi intézkedései közül legtöbben, a válaszadók 95 százaléka a bölcsődefejlesztésekkel, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítésével és a fiatal házasok gyermekvállalási kölcsönével ért egyet, ezt követi a lakáshitel-elengedés (86,5 százalék), a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása (80,7 százalék), a nagyszülői gyed (79 százalék) és a négygyermekes anyák szja-mentessége (78,5 százalék).

Arra a kérdésre, hogy az intézkedések közül melyiket tervezik igénybe venni, a megkérdezettek 64 százaléka válaszolt úgy, hogy legalább egy lehetőséggel szeretne élni, átlagosan 1,55 intézkedést vennének igénybe az édesanyák.

Az anyák 18,2 százaléka tervezi, hogy felveszi a fiatal házasok gyermekvállalási kölcsönét, 36,4 százalékuk a csokot, 21,8 százalékuk él a jelzáloghitel-elengedésével, 9,6 százalékuk a négygyermekesek szja-mentességével, 28,1 százalékuk igénybe veszi az autóvásárlási támogatást, 31 százalékuk használja majd a bölcsődéket, továbbá 11,3 százalékuk élne a nagyszülői gyed lehetőségével.

A megkérdezettek közül a gyermekvállalási kölcsön, a bölcsődefejlesztés és a nagyszülői gyed az egygyermekesek körében a legnépszerűbb, míg az autóvásárlási támogatás és a négygyermekes anyák szja-mentessége értelemszerűen a nagycsaládosok körében népszerű. A csok minden csoportban népszerű, minden harmadik család szeretné azt igénybe venni gyermekszámtól függetlenül, a lakáshitel-elengedést pedig a négy-, majd az egygyermekesek tervezik legnagyobb arányban kihasználni.

A megkérdezettek fele (49,2 százalék) nyilatkozott úgy, hogy öt éven belül szeretne újabb gyereket. Az egygyermekesek 71,5 százaléka, a kétgyermekesek 36 százaléka, a háromgyerekesek 18 százaléka tervez újabb gyereket a következő öt évben.

A telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást február 14-15-én végezték, és ötszáz, legalább egy öt év alatti gyereket nevelő kisgyermekes édesanyát kérdeztek meg. Az országos, területileg reprezentatív mintában kétszáz egygyermekes, kétszáz kétgyermekes és száz három- vagy többgyermekes anya szerepelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!