új fajok is megjelennek

2018.08.29. 11:42

A klímaváltozás miatt elfelejtett kórokozók jelenhetnek meg újra

A vírusok és baktériumok a sarki jégtáblák mínusz 40 és 70 fok közötti hidegében korlátlan ideig megőrzik fertőzőképességüket.

Lab technicians work in the P3, the Pasteur Institute's laboratory dedicated to the Ebola virus, in Bangui on May 31, 2018. Having affected the Democratic Republic of Congo, the Ebola virus threatens to spread to the Central African Republic where the Ministry of Health, supported by the WHO, has put in place risk prevention measures. / AFP PHOTO / FLORENT VERGNES

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Florent Vergnes

A jégtáblák olvadásával olyan régi kórokozók kerülnek elő, mint a pestis vagy a lépfene – mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A vírusok és baktériumok a sarki jégtáblák mínusz 40 és 70 fok közötti hidegében korlátlan ideig megőrzik fertőzőképességüket, de ezek a kórokozók komoly problémát nem okozhatnak, mivel az orvostudomány ismeri, és így gyógyítani tudja az általuk okozott betegségeket – tette hozzá.

Elmondta: a jégtáblák magas lépfene tartalma valószínűleg a nagyszámú jégbe fagyott állattetemmel magyarázható. Ez a baktérium jelenleg is előfordul, gyakorta Magyarországon is megjelenik.

A szakértő hangsúlyozta, a globális felmelegedés nem a jégtáblák olvadása miatt a legveszélyesebb, hanem olyan új szúnyog- és kullancsfajok elterjedése miatt, amelyek állatok és emberek között közvetítik a fertőzéseket. Ezekből a vektorfajokból folyamatosan új fajok jelennek meg, amelyek új kórokozókat hordoznak, jellemzően nem pusztulnak el télen, és gyorsan szaporodnak tavasszal – fűzte hozzá a virológus.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP / Florent Vergnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!