vallomás

2018.06.28. 19:22

A legjobb drog a Balaton-átúszás

Csónakkal érkezett a pap, a vízben adta össze a vőlegényt és a menyasszonyt, akik már férjként és feleségként értek partot.

Balatonboglár, 2009. augusztus 1. A 28. Balaton átúszás résztvevõi megérkeznek az 5,2 kilométeres táv teljesítése után Balatonboglárra. Egy híján 9300-an úszták át a Balatont a hagyományos Révfülöp és Balatonboglár közötti távon, melyet az idén a változékony idõjárás miatt kétszeri halasztás után rendeztek meg. Ezúttal a kiváló idõ és 24.5 Celsius-fokos víz várta a próbálkozókat. A legjobb idõeredmény 1 óra 8 perc közelében volt. MTI Fotó: Horváth Mónika

Fotó: Horváth Mónika

Mindig a Balaton-átúszáshoz igazítja a nyári programját Gurbán Béla, aki mind a 35 korábbi alkalommal átúszta a tavat, és az a cél, hogy egyszer a hat unokájával tegye meg az 5.2 kilométeres távot – írja a Csupasport

Ugyan, nem vagyok én unikum, vagyunk még néhányan – legyint Gurbán Béla, pedig kevés hozzá hasonló embert találunk Magyarországon. Az 1954-es születésű férfi szinte párját ritkító teljesítményt mondhat magáénak, hiszen a Balaton-átúszás – szervezett keretek között – 1977 óta íródó történetében mindig sikeresen teljesítette a kihívást, azaz mind a 35-ször (négy évben elmaradt az esemény) átúszta a tavat.

A férfi elmondása szerint a hobbisportolók hobbisportolójaként ismerkedett meg az úszással, 14 évesen magától tanulta meg a mellúszást. Azóta is ebben az úszásnemben tempózik, néha vált át kicsit hátúszásra. A hetvenes években aranyjelvényes programmal akarták sportolásra ösztönözni az embereket, a sporteseményeken résztvevők között sorsolásokat tartottak, s bár sosem nyert, egy életre a Balaton-átúszás szerelmese lett. Tegyük hozzá, egyébként is a természet nagy barátja, az Országos Kéktúra Írottkő–Nagy Milic közötti, nagyjából 1200 km-es távját háromszor gyalogolta végig.

Az első átúszást háromszor halasztották el. Ültünk a parton, és szuggeráltuk a vizet, hogy úszhassunk már. Emlékszem, a hőskorban még nem mólóról indultunk, hanem az éles kavicsokon óvatosan, pipiskedve járva jutottunk a vízig. Régen sokszor hideg vízben tempóztunk, volt, aki az unokája popsikenőcsével védekezett. És használt neki! Lassan arcról ismerjük egymást az indulókkal, mindig remek a hangulat. Kezdetben jóval kevesebben indultunk, mint mostanság, de az esemény szép lassan kinőtte magát, ma már rengetegen vesznek részt áldozatos munkával a szervezésében.

El sem tudom képzelni a nyarat úgy, hogy ne vágjak neki a Balatonnak, a nejem legnagyobb bánatára minden programot ehhez igazítok. Az idén is csak július végén utazunk el nyaralni, vagyis hagytam rá egy kis időt a június 30-i indulásra, hátha az időjárás miatt el kell halasztani az átúszást. (Kellett is, nemrég írtuk meg, hogy június 7-re halasztották a 36. Lidl Balaton-átúszást.)

Hiába kérdeznénk Gurbánt, melyik a kedvenc élménye, netán számon tartja-e a legjobb idejét, hiszen kedves emlékből annyi van, hogy választani sem tud, és sosem versenyből úszta át a magyar tengert.

Gurbán Béla Fotó: csupasport.hu

Kedves történetként azért szívesen felidézi, hogy az egyik évben a Balaton-átúszáson esküdött meg egy pár. Csónakkal érkezett a pap, a vízben adta össze a vőlegényt és a menyasszonyt, akik már férjként és feleségként értek partot.

A Balaton-átúszás számomra jó értelemben vett drog. Azt tanácsolom, senki se akarjon versenyezni, álljon meg, pihenjen, frissítsen, ha kell, és élvezze az úszást. Érdemes felvenni az ideális utazósebességet és közben gyönyörködni a környezetben, mert nagyon szép a táj. Olyan jó látni, amikor közeledik a túlsó part, a célba érés pedig maga a csoda. Fantasztikus érzés, hogy elmondhatjuk: legyőztük magunkat.

Korábban a fiai is vele úsztak, de már ellustultak, nem tartanak édesapjukkal. Gurbán Bélának egyébként az a nagy álma, hogy egyszer mind a hat unokájával átússza a Balatont.

A legkisebb most hét hónapos, úgyhogy néhány évig még jó formában kell maradnom. Az a cél, hogy együtt is teljesítsük a távot, amolyan kacsacsalád módjára. Aztán vagy kihúznak, vagy a víz alá nyomnak, mert még bugyborékolok – jegyezte meg nevetve a civilben nyugdíjtanácsadási szakemberként dolgozó férfi. S bár elhalasztották a szombatra tervezett átúszást, nem kérdés, hogy Gurbán Béla ott lesz a július 7-i (vagy akár későbbi) rajton.

Borítókép: A 28. Balaton átúszás résztvevői megérkeznek az 5,2 kilométeres táv teljesítése után Balatonboglárra. Egy híján 9300-an úszták át a Balatont a hagyományos Révfülöp és Balatonboglár közötti távon, melyet az idén a változékony időjárás miatt kétszeri halasztás után rendeztek meg. Ezúttal a kiváló idő és 24.5 Celsius-fokos víz várta a próbálkozókat. A legjobb időeredmény 1 óra 8 perc közelében volt.

MTI Fotó: Horváth Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!