Igazán interaktív

2018.05.23. 13:43

A múzeumok kifejezetten kérik a játékot, a zajt és a tárgyak fogdosását

Gyermeknapon minden a feje tetejére áll, ugyanis pár vagány hazai múzeum valami egészen szokatlan dologban sántikál.

Május utolsó hétvégéje a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek ünnepe, és erről a több éve sikerrel működő Mozaik Múzeumtúra program sem feledkezett meg. Május 26-27-én a legnépszerűbb hazai kiállítóhelyek egészen rendhagyó formában látják vendégül ifjabb és idősebb látogatóikat egyaránt a PlayKID – Minimax Gyereknap keretében.

A Pákozd Katonai Emlékpark például alaki kiképzésben részesít minden vállalkozó kedvű gyermeket, és életképeket hoz el az 1848-49-es szabadságharc mozzanataiból. A srácok császársági és honvédségi ruhába öltözve, fafegyverrel és szivacsszuronnyal a kezükben tapasztalhatják meg e kor jellegzetességeit, sőt, a magyar huszárság történetével kapcsolatos játékos feladatokban is részt vehetnek.

A Néprajzi Múzeum állomásán kézműves foglalkozások várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A résztvevők szélforgót és virágkoszorút készíthetnek, a „felnőtt gyerekek” pedig a Néprajzi Múzeum etnocolor relax színező sorozatával ismerkedhetnek meg.

A rendezvényre kilátogató családokat a RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum egy izgalmas, virtuális világba kalauzolja. Egy vadászrepülő belsejébe kukkanthatnak be speciális VR-szemüvegen keresztül, és bárki kitöltheti a RepTár kvízt, amivel családi belépőt nyerhet a Közép-Európában egyedülálló Repülőmúzeumba.

A Bélyegmúzeumnál az ügyes kezűekre bélyeges szélforgó-készítés, a csavaros eszűekre sokféle kvíz és fejtörő vár. Emellett mindenki elkészítheti saját kis bélyegalbumát, a bélyegsimogatóban pedig közszemlére bocsájtanak egy sor különleges (nyomda) technikával készült magyar bélyegkiadást: találunk köztük hímzett, illatos, 3D-s, aranyozott, dombornyomott és Braille-írásos bélyeget, mikroírásos ívet, hőre színváltó blokkot, kristályos díszkiadást, de több olyan is akad, melyet UV-lámpa fényében érdemes vizsgálni.

A Magyar Földrajzi Múzeum alapítója Dr. Balázs Dénes földrajztudós 130 országba jutott el utazásai során. Járt az inuitok földjén, akik irányjelzésre, a jó vadászó- és halászóhelyek megjelölésére, átkelőhelyek jelzésére inuksukot építenek. Az inuksukok számtalan jelentéssel bírnak, közös jellemzőjük, hogy a természetben megtalálható kövekből készült kőrakások. A Magyar Földrajzi Múzeum standjánál kipróbálhatják a gyerekek, hogy milyen inuksukot tudnak építeni.

Ráadásul minden résztvevő megforgathatja a szerencsekereket különféle Mozaik Múzeumtúra ajándékokért, illetve kipróbálhatja a Da Vinci TV tudományos játszóházi foglalkozásait, és ingyenes hozzáférést is kaphat a Da Vinci Kids app ismeretterjesztő alkalmazáshoz is

A Mozaik Múzeumtúra országos múzeumnépszerűsítő program a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével valósul meg.

Részletes program, információ: www.playkid.hu

Borítókép forrása: a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája közös sajtóanyaga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!