NÖVÉNY ABC

2021.03.28. 12:20

A tavasz hírnökei: így gondozzuk a hagymás virágokat

Tulipán, nárcisz és jácint – kedvenc tavaszi virágaink az elsők, akik színpompás szirmaikkal és finom illatukkal jelzik a tél végét. Bár nem igényelnek sok figyelmet, néhány apróságra mégis érdemes odafigyelni gondozásukkor.

Forrás: Shutterstock

Hová ültessük a hagymás virágokat?

A márciusban és áprilisban virágzók – azaz a tulipán, nárcisz és jácint – szeretik a napos helyet, de jól érzik magukat a nagyobb cserjék és a kisebb fák árnyékában is, hiszen mire ezek kilombosodnak, addigra a virágok már el is nyíltak – írja a Lakáskultúra.

Tulipán: ültessük el ősszel, hogy tavasszal virágozzon!

A tulipánt laza, kigyomlált talajba kell ültetni, ami lehet egy kicsit savas pH-értékű. Amire figyelni kell: a hagymásokat, így a tulipánt is már októberben a kert napos, meleg részébe kell ültetni, hogy tavasszal virágba boruljon.

Ha esetleg lecsúsztunk az őszi ültetésről, akkor tavasszal még megpróbálkozhatunk vele egy cserépben. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a cserépnek hűvös, de fényes helyre kell kerülnie, és nem szabad a virágot sokszor öntözni. Ha elég eső esik, akkor nincs szüksége plusz locsolásra.

Sárga illatáradat: a nárcisz

Mivel magas a fényigénye, ezért a legjobban a világos vagy napos helyeket, és a homokos, lazább szerkezetű talajokat kedveli a fajtától függően márciustól májusig virágzó nárcisz, amely ilyen körülmények között fejlődik igazán szépen. Mérsékelt vízigényű, de ha cserépben tartjuk, a virágzása alatt naponta öntözzük.

Világos helyen érzi jól magát a jácint

A jácintot a teljes árnyék kivételével bárhova ültethetjük, napos, világos és félárnyékos helyen egyaránt jól érzi magát. Talajok közül a jó vízelvezető képességű, humuszban gazdag virágföldet szereti leginkább.

Az ajándékba kapott cserepes jácintot a lakás világos pontján helyezzük el. A meleg, a tűző nap, a huzat, valamint a növény helyének változtatása egyaránt ártalmas. Jó megoldás, ha alulról öntözzük, és a cserép alatti tálcából szívhatja fel a föld a nedvességet. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl és ne álljon a növény a vízben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!