Buda eliberata

2019.09.03. 15:13

A török alóli felszabadulásért adtak hálát a Mátyás-templomban (videó)

333 évvel ezelőtt, 1686. szeptember 2-án foglalták vissza a töröktől Buda várát az egyesült európai keresztény seregek. A diadal napján, hétfőn koszorúzást tartottak a Magyarország megmentőjének is nevezett XI. Ince pápa szobránál, illetve hálaadó szentmisét a Mátyás-templomban.

Budapest, 2019. szeptember 2. A Buda felszabadításának 333. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevõi a budavári Hess András téren 2019. szeptember 2-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

- Buda visszafoglalása a katonai sikeren túl nemzetünk megmaradásának is komoly mérföldköve. Az emlékezésen keresztül a jövőben is hangsúlyosan hirdetni kívánjuk, hogy a magyarság a saját értékei, a saját hagyományai mentén kívánja élni az életét, amelyeket minden időben védenünk kell, és ez közös felelősségünk

- hangsúlyozta ünnepi beszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Budapest főpolgármester-helyettese megemlékezett XI. Ince pápáról is, aki az egyház hitéletének megreformálása mellett a muszlim hódítóknak a kontinensről való kiszorítását tekintette legfőbb küldetésének, és ennek érdekében, diplomáciai erényeit és erkölcsi tekintélyét latba vetve, összeurópai keresztes hadjáratot szervezett. – A másfél évszázados hódoltság felszámolásában hervadhatatlan érdemeket szerzett, ezért a tettéért méltán illetik a Magyarország megmentője címmel – méltatta a korabeli egyházfőt a városvezető.

A hit és a küldetés, továbbá az erő és az egyetértés fontosságáról szólt ünnepi beszédében Kéthelyi Mátyás, a megemlékezést szervező Actio Christiana társulás elnöke. Mint mondta, a Budát felszabadító hősök ezekben mutathatnak példát a mai keresztényeknek. Mert ha nem lett volna mély hitük és abból fakadó küldetéstudatuk, illetve ha nem kerekedtek volna felül a korabeli Európát megosztó ellentéteken, nem tudták volna „kitakarítani innen a pogányt”, és az „a mai napig itt lenne Budapesten”.

- Akkor a keresztények nem párbeszédről, dialógusról beszéltek, hanem tudták, hogy fel kell állítani a pogányt a kényelmes fotelből

- tette hozzá a szónok, aki hangsúlyozta: nem egyszerűen török-magyar háborúról volt szó akkoriban, hanem vallásháborúról, az iszlámmal szemben vívott harcról, ezért a hódító eszme fölött aratott diadalért elsősorban Istennek és Szűz Máriának kell hálásnak lennünk, ők segítették győzelemre a keresztény seregeket.

A koszorúzás után a Mátyás-templomban tartottak a korabeli barokk liturgia szerint hálaadó szentmisét, majd a templom körül körmenetet.

Kik szervezték a megemlékezést?

Az Actio Christiana egy keresztény civil társulás, amelynek célja a magyar és a közép-európai keresztény hagyományok, vallási népszokások fölelevenítése és továbbadása. Akcióit – virágvasárnapon Jézus szamárháton való jeruzsálemi bevonulását, májusban a Szent Flórián-napi sörszentelést, szeptemberben a budavári hálaadó szentmisét, novemberben a Szent Márton-napi lampionos menetet, decemberben pedig a Szent Miklós-járást – évről évre elsősorban Budapest belvárosában szervezi meg, amelyre szimbolikus helyszínként tekint.

Borítókép: A Buda felszabadításának 333. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a budavári Hess András téren 2019. szeptember 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!