kockázat

2018.08.27. 17:56

A túl sok „jó” HDL koleszterin is veszélyes lehet

Csaknem hatezer ember vizsgálata után jutottak erre a megállapításra.

A túl sok „jó” HDL-koleszterin növeli a szívinfarktus és a halálozás kockázatát – derült ki abból a kutatásból, amelynek eredményeit Andrea Podczeck-Schweighofer, az Osztrák Kardiológiai Társaság (ÖKG) elnöke ismertette vasárnap az Európai Kardiológus Kongresszuson Münchenben.

Azoknál, akiknél 60 milligramm per deciliter a HDL-koleszterin mennyisége, csaknem 50 százalékkal nagyobb annak kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegségben halnak meg vagy szívrohamot kapnak, mint azoknál a, akiknél 41 és 60 milligramm per deciliter közötti ez az érték.

A tanulmány az Emory Egyetem Cardiovascular Biobankjában lévő vérmintákon és adatokon alapul, a kutatók a HDL-koleszterin értékei és az infarktus, illetve halálozás kockázata közötti összefüggést vizsgálták 5965, átlagosan 63 éves ember esetében, akik közül a legtöbben már elszenvedtek egy szívinfarktust.

„A HDL-t gyakran jelölik ”jó koleszterinként„, mert a HDL-molekulák támogatják a koleszterin elszállítását az érfalakról, ezzel csökkentik az artériák elzáródásának és az érelmeszesedésnek a kockázatát”

– mondta el Podczeck-Schweighofer.

A tanulmány eredményei egyrészt azért érdekesek, mert megerősítik a korábbi adatokat, amelyek szerint a nagyon magas HDL-koleszterinértékeknek valójában semmilyen védő hatásuk nincsen. Másrészt a tanulmány, ellentétben a legtöbb korábbi rendelkezésre álló adattal, elsősorban már szívbetegségen átesett pácienseket vett alapul – emelte ki a kutató.

Ugyanakkor további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy részleteiben is megismerjék a mechanizmust.

„Egy azonban biztos. A HDL-koleszterin ”jó„ koleszterinként való emlegetése nem érvényes mindenkire”

– mondta Podczeck-Schweighofer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!