a héten

2021.06.07. 14:45

A vízparti területeken folytatódik a szúnyogirtás

Országszerte a vízparti területeken folytatódik a héten a szúnyoglárvák elleni védekezés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Miskolc, 2019. május 25. Szúnyogirtás az egyetemvárosi tónál Miskolcon 2019. május 25-én. A védekezés során olyan környezetbarát készítmény kerül a környezetbe, amely kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élõlényekre és a környezetre ártalmatlan. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A közlemény szerint a következő napokban további biológiai kezeléseket végeznek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád mentén, Békés megyében a Körösök térségében található holtágakban, a Csongrád-Csanád megyei Tisza-szakaszon, valamint a Balaton környékén, ahol a korábbi légi beavatkozásokat egészítik ki földi technológiával – tartalmazza a közlemény.

Emlékeztettek arra, hogy az országos szúnyoggyérítési program április 22-i indulása óta mintegy tizenötezer hektáron végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek.

Az alkalmazott készítmény a szúnyogok lárváin kívül más rovarokra nem veszélyes, közvetlenül a vízi élőhelyeket permetezik repülőről, terepjáróra rögzített berendezésekkel vagy háti permetezővel

- írták, hozzáfűzve, hogy a kifejlett szúnyogok ellen földi kémiai módszerrel eddig csak a Tisza-tónál kellett védekezni.

A meleg időjárás kedvez a szúnyogok fejlődésének, a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik ezt és ahol szükséges, elrendelik a beavatkozásokat – közölte a OKF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!