SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.05.10. 07:00

Babavárás kezdőknek – avagy gyorstalpaló várandósoknak

Egy baba érkezése mindig örömteli pillanat. Nem árt azonban alaposan felkészülni rá – anyagilag és lelkileg egyaránt. 

Fotó: pixabay

 

Fotó: pixabay

A babavárás az egyik legmeghatározóbb esemény egy pár életében. Ha a család bővülése mellett döntötök, az biztosan egy új szintre emeli a kapcsolatotokat. A gyermekvállalás ugyanis egy olyan erős, kettőtök között lévő kötelékről árulkodik, amelynek alapja a feltétel nélküli szeretet és bizalom.

Persze tudjuk, hogy az öröm mellé néha egy kis bizonytalanság is társul. Teljesen természetes, ha valahol mélyen bújkál benned az aggodalom, hogy vajon mindent jól fogsz-e csinálni.

Azonban van egy jó hírünk: egy kis tervezéssel könnyen átvészelheted a kezdeti nehézségeket. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan érdemes felkészülni a babavárás első mérföldköveire.

A nagy pillanat: a babavárás bejelentése

A várandósság első mérföldköve a nagy hír bejelentése. Egy kis kreativitással mindenkinek emlékezetessé teheted életed egyik legfontosabb eseményét.

A párodnak és a közeli családtagoknak valószínűleg azonnal elmondod majd, hogy egy új élet növekszik benned. Sokszor már maga a hír is elég ahhoz, hogy örömkönnyek potyogjanak, de garantált a siker, ha ezt egy személyre szóló ajándékkal közlöd az érintettekkel.

A leendő apukának például ajándékozhatsz egy pólót, amelyre textilfilccel ráírod: “Hamarosan apa leszek”. A jövendőbeli nagyszülőket pedig egy díszdobozba csomagolt cumival, vagy egy “nekem van a legjobb nagymamám/nagypapám” feliratú babaruhával biztosan boldoggá teszed majd.

A barátoknak, ismerősöknek és munkatársaknak sokan babonából csak az első ultrahangvizsgálatok után jelentik be a baba érkezését. A legtöbben viszont úgy is gyanút fognak majd, ha például visszautasítod a pezsgőt egy közös ünneplés alkalmával.

A babavárás kreatív bejelentésének egyik népszerű módja a kismamafotózás is. Ha pedig keresztszülőket is választatok a gyermeketeknek, akkor őket is meglephetitek egy kisebb ajándékkal, például egy bekeretezett ultrahangfotóval.

Van azonban még egy ember, akinek nagyon fontos minél előbb elmondanod, hogy áldott állapotban vagy: a főnököd. Erre több okból is szükség van. Először is azért, mert így védve van az állásod.

Másrészt pedig nem árt közösen megterveznetek, hogyan szervezitek át a feladataidat úgy, hogy a várandósság előrehaladtával minél kevesebb stressz érjen téged, mégis el tudd látni a munkádat.

Fotó: pixabay

Készülj a babavárásra anyagilag is!

A második mérföldkő már maga a felkészülés. A gyermek érkezéséig ugyanis rengeteg dolgot be kell szereznetek – a kiságytól kezdve a babaápolási termékeken át egészen az első ruhákig.

Jó, ha ezekre a kiadásokra már előre felkészültetek, és van megtakarításotok. Ez – a mostanihoz hasonló nehéz időszakban – különösen jól jöhet. De még így is nagyon fontos, hogy tudjátok, mekkora az az összeg, amiből havonta gazdálkodhattok.

A szükséges holmik beszerzését érdemes több hónapra elosztani, így a bevásárlás nem terheli majd meg olyan látványosan a pénztárcátokat. Persze arra sem árt felkészülni, hogy a gyermek érkezése után valamennyivel kevesebb lesz a bevételed, mint amennyi a havi fizetésed volt.

Bónusz tipp: A babaruhák vásárlásával érdemes várni addig, amíg megtudjátok a gyermek nemét. A kicsi születése után pedig biztosan kaptok ajándékba néhány rugdalózót vagy bodyt, szóval nem érdemes nagy tételben vásárolni a legkisebb méretekből. Részesítsd előnyben az olcsóbb darabokat, valószínűleg úgysem használjátok őket néhány hétnél tovább.

Alapozd meg a jövőjét!

Ezek mellett ajánlott beleszámolnotok a havi kiadásokba egy gyemekcélú megtakarítást is.

Ezzel ugyanis már időben megalapozhatod a születendő gyermeked jövőjét, ami hatalmas előnyökkel jár.

Biztosíthatod például, hogy ne kelljen lemondania álmai karrierjéről a magas egyetemi tandíjak miatt. Nem kell a tanulás mellett dolgoznia, hogy finanszírozni tudja saját kiadásait. És nem kell rögtön a diákhitel terhével belevágnia a nagybetűs felnőtt életbe.

Mivel ez egy hosszú távú döntés, már egy kis összeggel is érdemes elkezdeni. Ha például csak havi 8 ezer forintot fektetsz egy gyermekcélú megtakarításba, már akkor is csaknem 3 millió forintot gyűjthetsz össze gyermeked 18 éves koráig.

Fotó: pixabay

A pszichikai felkészülés is fontos

Fontos tudnod azonban, hogy a szülővé válás nemcsak anyagi, hanem pszichikai terhet is jelent. Bár a várandósság boldog időszakában talán kevesebbszer gondolsz erre, fel kell készülnöd rá, hogy az életetek teljesen megváltozik majd.

Az első hónapokban szinte biztos, hogy minden percedet lefoglalja majd a baba. Próbálj meg azonban ügyelni arra, hogy ne szigetelődj el teljesen a külvilágtól. Amennyire megoldható, tartsd a kapcsolatot a barátaiddal, és bátran szánj magadra is időt.

A felkészülésben nagy segítségedre lehetnek a helyi baba-mama klubok, ahol a gyakorlati tudnivalókon kívül a lelki és mentális egészség megőrzéséhez is hasznos tanácsokat hallhatsz.

Ha teheted, beszélgess sokat olyan nőkkel is, akiknek már van gyerekük, és nyugodtan oszd meg velük a félelmeidet, kétségeidet. Sokszor már maga a tudat is sokat segít, hogy nem vagyunk egyedül.

A te babádnak te leszel a legjobb

A legfontosabb tehát az, hogy a babavárás és az anyaság minden boldog pillanatát kiélvezd, de a rosszabb napoktól se ijedj meg. Mindenkinek vannak nehéz időszakai, még ha ezekről nem is beszélnek annyit.

A lényeg, hogy semmiképp se hasonlítgasd magadat más anyukákhoz: csak te tudhatod, hogy a te gyermekednek és családodnak mi a legjobb. Merj néha tökéletlen lenni és nevetni a félresikerült próbálkozásokon. Ha erre képes vagy, mindig tudni fogod, hogy a babádnak pont az a tökéletes, amit te nyújtasz neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!