idén vágtak neki először a kalandnak

2019.06.16. 07:00

Bakancslistás túra volt a Balaton körbebiciklizése a szombathelyi fiataloknak

Bankits Ramón két barátjával teljesítette a körülbelül 210 km-es távot. Beszámolt a túra előkészületeiről, nehézségeiről, és a megszerzett tapasztalatokról is.

Szalay Dávid

Az utolsó kilométerek, háttérben a Zala folyó

Fotó: Nagy Róbert

A bicikliszezonnak elméletben már javában kéne tartania, de a szinte végig esős, szeles májusi hónapban valószínűleg csak az vette elő a kétkerekűt, akinek létszükséglet volt a mindennapi közlekedéshez. Rengeteg biciklitúrának parancsolhatott megálljt az időjárás, de ezeket júniusban már lehet pótolni. Hazánkban az egyik legnépszerűbb kerékpártúra talán a Balaton körbetekerése. Amióta a kerékpárút minősége folyamatosan javul a tó mellett, egyre többen vállalkoznak a körülbelül 210 km-es távra. Sokan a látnivalókért indulnak útnak, vannak, akik a kihívást keresik, és a lehető legrövidebb idő alatt igyekeznek megtenni a távot, de akadnak, akiknél már hagyománynak számít, hogy minden évben körbetekerik a Balatont.

Szombathelyi fiatalok is teljesítették a távot, ők idén vágtak neki először a kalandnak. Bankits Ramón megkeresésünkre beszámolt a túra előkészületeiről, nehézségeiről, és a megszerzett tapasztalatokról. Pár hasznos tanáccsal is szolgál azok számára, akik szintén terveznek útnak indulni a nyáron.

Az első nap reggelén, Balatongyöröknél
Fotók: Nagy Róbert

- Az én fejemből pattant ki az ötlet, hogy tekerjük körbe a Balatont – kezdte érdeklődésünkre Bankits Ramón. – Egyébként a hétköznapokban nem vagyok egy nagy biciklis, viszont ezt mindig egyfajta bakancslistás dolognak tartottam, amit mindenképpen meg szeretnék csinálni. Az egyik kollégám tavaly már volt, és megerősített benne, hogy érdemes vállalkozni a túrára. Természetesen ez is, mint szinte minden program, társasággal a legjobb. Két barátommal indultunk útnak, közülük az egyik rendszeresen biciklizik, hosszabb túrákra is jár, viszont a másiknak hasonló az álláspontja az enyémhez, elsősorban az élményért ült fel a nyeregre.

A második nap kezdete, Balatonalmádi határa

Mennyi előkészülettel jár egy ilyen túra megszervezése?

Sok mindent szem előtt kell tartani, ezért érdemes időben elkezdeni megtervezni az utat. Mi három nap alatt akartuk teljesíteni a távot, ezért megpróbáltuk elharmadolni, ami nagyjából 70 kilométer körül jön ki egy napra. A legfontosabb feladat azonban a kerékpárok rendbetétele volt. Mindannyian elvittük szakszervízbe, és megcsináltattuk rajta, amit meg kellett, elvégre az a biztos, ha a szerelő szájából halljuk, hogy a járgány megfelelő állapotban van. Aztán jött a felszerelés, amit mindenki igény szerint vásárolt meg. Kerékpáros táskákba pakoltuk a szükséges holmikat, amiket igyekeztünk a legalapvetőbb dolgokra minimalizálni. A túra során több társasággal is beszélgettünk a pihenőhelyeken, akik sátrakat is vittek, és abban aludtak. Mi ennél komfortosabb megoldást választottunk, és szállásokat foglaltunk a tervezett útvonal mentén. Nem kell nagy dologra gondolni, mindhárom egyszerű apartman volt, ráadásul nem is a legnagyobb településeken keresgéltünk.

Bankits Ramón elmondta, hogy az első napot nem volt egyszerű végigcsinálni, de ezért a kilátásért mindenképpen megérte. A kép Balatonkenese környékén készült

Hol kezdődött a túra?

Utánajártunk, és bárki, akivel beszéltünk azt javasolta, hogy az északi parton kezdjünk, mert az emelkedők miatt az sokkal nehezebb, mint a déli. Megfogadtuk a tanácsot, és Keszthelyről indítottuk a túrát, ami nekünk egyébként is optimálisabb, hiszen Szombathelyhez sokkal közelebb van, mint bármelyik másik város a Balatonon. Úgy gondoltuk, hogy az első nap egy kicsit többet kellene mennünk, és akkor a húzósabb részt egy nap alatt kipipálhatjuk. Keszthelyről egészen Balatonalmádiig kerekeztünk, ahol az első szállásunk volt. Ez összesen 95 kilométert jelentett. Kis túlzással egyetlen nap alatt abszolváltuk az északi partot, de aznap azért kicsúsztunk a tervezett érkezési időből. A második nap Balatonboglárig vezetett az utunk, ami közel 80 kilométeres távot jelent. Az első miatt a harmadik nap már lazább volt, 45 km maradt hátra, és visszaértünk az origóhoz, vagyis az autóhoz Keszthelyre.

Balatonvilágos pazar panorámája

Hogy bírtátok a biciklizést?

Bevallom, az első napnak a végén már egyikünk mosolya sem volt őszinte. Ahogy említettem sok az emelkedő az északi parton, ami azért leterhelte a combunkat, ráadásul közel 100 km-t tettünk meg. Számítottunk rá, hogy így lesz, ezért készültünk izomlazító krémekkel, amik jól jöttek. A második nap indításakor nagyon nem volt jó érzés újra nyeregre ülni, ott egy kicsit meg is ijedtem, de pár kilométer után már nem volt gond. A déli part nagyjából sík terület, ahol már jól tudtunk haladni, ott egyáltalán nem volt gond egyikünknél sem, a tempónk pedig a vártnál is jobb volt.

Már a déli parton, Szántódon. Szemben Tihany látható

Milyen volt a bicikliutak minősége, és az idő?

A kerékpárutak összességében nem rossz minőségűek, de természetesen voltak szakaszok, ahol kifejezetten jól jött, hogy van teleszkóp a biciklin. Akadtak olyan részek is, ahol viszont friss volt az aszfalt, még a szagát is lehetett érezni. A déli parton jellemző, hogy lakóövezetben, kisebb mellékutcákon mentünk, ott az utak minősége ugyancsak jó volt. Ami az időjárást illeti, azzal nagyon nagy szerencsénk volt. Őszintén megmondva nagyon izgultunk, mert tudtuk, hogy ha olyan időt fogunk ki, ami május nagy részében jellemző volt, akkor nem sok örömünket leljük ebben a kalandban. Az érdekes, hogy még az indulásunkat megelőző héten is kifejezetten rossz, esős, szeles idő volt, és azon a héten tört ki a nyár, amikor elindultunk a túrára. Viszont nem ez a nagy hőség volt jellemző, mint ami az elmúlt időszakban. Az első etapban például a nap nem is nagyon sütött, a szél is éppen annyira fújt, hogy kellemes legyen, az a tipikus biciklizős idő volt. A harmadik napon azért már belefutottunk a hőségbe is, ott a naptej ellenére sem tudtuk elkerülni, hogy egy kicsit le ne égjünk, de ennyi azért belefért.

Az utolsó kilométerek

Milyen érzés, hogy teljesítettétek ezt a távot? Gondoltátok volna az elején?

Egyikünkben biztos voltam, hogy letekeri, ketten kicsit felkészületlenebben indultunk el, de mindannyian rendszeresen sportolunk, és nagyon véghez akartuk vinni, ezért meg sem fordult a fejünkben, hogy nem csináljuk végig. Tisztában vagyok vele, hogy sokan teljesítették már a távot, és talán sokaknak nem nagy szám, de talán mondhatom mindenki nevében, hogy büszkék voltunk magunkra. Amikor utána kiültünk a strandra, és elnéztünk bármerre a Balaton partján, elmondhattuk, hogy ott biztosan jártunk. Jó érzés volt. Csak egy kis idő után ugrik be az embernek, hogy egyébként útközben mennyi szép helyen jártunk: a tihanyi levendulamezőktől kezdve, Balatonvilágos páratlan panorámáján át, egészen a siófoki Plázsig, hogy csak néhányat említsek a sok közül. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálja ki, megéri.

Látkép Balatonboglár határában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában