előkészítés

2021.01.30. 11:23

Budapest egyik legnagyobb közparkja épül meg Csepelen (videó)

A 36 hektáros területen nagy, szabad pihenőterek, tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, ösvények, közösségi sportpályák, illetve kertek, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark, valamint padok is lesznek.

Forrás: Fürjes Balázs Facebook oldala

Megkezdődött a Csepeli Közpark építésének előkészítése, ami a maga 36 hektáros területével Budapest egyik legnagyobb parkja lesz – írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Facebookon.

Fürjes Balázs bejegyzésében az áll, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) pénteken megindította az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a nyílt közbeszerzési eljárást az új észak-csepeli közpark tervezésére.

„Meggyőződésem, hogy a közlekedés-, különösen a közösségi-, azon belül is a kötöttpályás közlekedés fejlesztése és az otthonteremtés mellett a legfontosabb városfejlesztési feladat Budapesten a zöldítés. A minőségi zöldterület fejlesztése. Több és jobb minőségű közpark, lakossági sportpark létrehozása” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, a parkban nagy, szabad pihenőterek, tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, ösvények, közösségi sportpályák, illetve kertek, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark, valamint padok is lesznek. Továbbá Duna-parti teraszokat, kiülőket, utcabútorokat és biciklis-gyalogos hidakat építenek ki.

„Mivel városi jelentőségű park lesz itt, a megközelíthetőségén is dolgozunk. Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei felé pedig gyalogos és kerékpáros hidakat készítünk elő” – írta Fürjes Balázs.

Közölte azt is, a park egyik különlegessége az úgynevezett „wetland” kultúra lesz, ami egy, a csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el – jelezte az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!