környezetvédelem

2019.08.02. 12:00

Kezdenek leszokni a műanyagzacskókról az angolok

2015 októbere óta számítanak fel 5 pennyt az egyszer használatos műanyag zacskókért a nagyobb kereskedelmi egységekben.

Forrás: Shutterstock

Tavalyhoz képest több mint harmadával csökkent az egyszer használatos műanyag zacskók eladása Anglia nagyobb szupermarketeiben – derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

„A mutatók szerint a 2018-2019-es időszakban az előző évhez képest 37 százalékkal kevesebb, összesen 1,11 milliárd műanyag bevásárlószatyrot adtak el a szigetország legnagyobb áruházláncaiban” – írja a The Guardian című brit lap internetes oldala.

A műanyag zacskók fizetőssé tétele óta eltelt négy évben 90 százalékkal esett vissza az eldobható zacskók eladása a hét legnagyobb – Asda, Marks & Spencer, Morrisons, Sainsbury's, The Co-operative Group, Tesco és Waitrose – szupermarketben.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (Defra) legfrissebb adatai szerint az átlagos fogyasztó ma már mindössze 10 bevásárlószatyrot vásárol évente Anglia nagyobb kereskedelmi egységeiben, míg 2014-ben még ez a szám 140 volt.

Angliában 2015 októbere óta kell fizetni az egyszer használatos műanyag zacskókért.

Az intézkedés bevezetésének célja a hulladéktermelés visszaszorítása, a vadvilág megóvása és a fogyasztói magatartás befolyásolása volt, mivel a hét legnagyobb áruházlánc vásárlóinak „zacskófogyasztása” 200 millióval emelkedett 2014-ben. Akkoriban az angol fogyasztók több mint 7,6 milliárd bevásárlószatyrot használtak el évente, ami 61 ezer tonna műanyagnak felelt meg.

A brit kormány a közelmúltban jelentett be egy sor intézkedést, egyebek között a szívószálak, keverőkanalak és fülpiszkálók betiltását 2020 áprilisától, az „elkerülhető” műanyaghulladékok kiküszöbölése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!