Fel kell ismernünk a problémát

2019.03.16. 20:00

De mit jelent az „énidő”? – Gombos Richárd Roland önfejlesztéshez ad tanácsokat

Ha nem figyelünk oda a saját lelki egyensúlyunkra, akkor a környezetünknek sem tudunk magunkból annyit adni, kimerülten és feszülten nem lehet boldog életet élni. Az „énidő” ezért mindenkinek jár – mondja Gombos Richárd Roland, aki most önfejlesztéshez ad tanácsokat.

Lakosi Gabriella

Gombos Richárd Roland hosszú évekig tanult, mielőtt belevágott Fotó: Horváth Balázs

Gombos Richárd Roland tizenhat éven keresztül élsportolóként futballozott, majd úgy érezte, változtatnia kell, elkezdett önfejlesztéssel foglalkozni. Hosszú évekig tanult, míg végül azt látta, már másoknak is tudna segíteni. Bele is vágott.

Úgy látja, a legtöbb ember életében túl sok a stressz. Hozzá általában azok fordulnak, akik úgy érzik, beragadtak egy-egy élethelyzetbe, keresik a kiutat, nem látják a megoldást. Mindenki békés és boldog életre vágyik. Véleménye szerint akkor tudunk változtatni a körülményeinken, ha mindenekelőtt megértjük a problémáinkat, átlátjuk azokat. Később pedig magunkban kezdjük el a munkát. Így tudunk kialakítani egy új szokásrendszert, ami aztán kihatással lesz majd az életünkre.

Napjainkban rengeteg információt kell feldolgoznunk, folyamatosan érkeznek az ingerek. Ebben az alaphelyzetben nehéz megtalálni a rendszert, a kiegyensúlyozottságot. Pedig enélkül biztosan elégedetlenek leszünk. Mindenki ebben a káoszban keresi a boldogságot, az eszközöket, hogy ki tudjon kapcsolni, lazíthasson, elengedhesse a szorongásait. Erre nagyon jó eszköz például a sport – hangsúlyozza Richárd. De igazán hatékonyan ezt is csak akkor tudjuk alkalmazni, ha tudatosak vagyunk.

Gombos Richárd Roland hosszú évekig tanult, mielőtt belevágott Fotó: Horváth Balázs

Ha elkezdünk figyelni saját magunkra, nagyon sok olyan elfoglaltságot találhatunk, ami segít feltöltődni. Lehet ez bármilyen sportág, akár zumba vagy jóga, egy jó beszélgetés, olvasás vagy hobbi. A lényeg, hogy tudjuk, milyen módszerekhez fordulhatunk, ha szükséges.

Ha nem keresünk megoldást a feszültségek oldására, görcsössé válunk. Ilyenkor az izmaink is feszülnek, ahogy a lelkünk is. Feszültségben és görcsben pedig nem lehet tartósan létezni – vagy boldog gyermeket nevelni.

Az első lépés tehát a megértés és a rendszerezés, ezután jön a cselekvés. Egyre több ember érti ezt meg és keresi így a boldogulást – mondja a tanácsadó. De fontos, hogy ne kívül próbáljuk megtalálni a boldogságot, hanem belül, önmagunkban. Nekünk kell változtatni, akkor változnak majd mások is irányunkban.

Ha nyugalmat és békét szeretnénk, akkor csak mi tehetünk érte. A saját életünk a saját felelősségünk. Az önismeret és önfejlesztés pedig nem kikerülhető. Tennünk kell érte. De ne mondogassuk, hogy majd holnap. Lássunk hozzá most.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában