evolúciós ok?

2018.02.19. 19:41

Egérkísérlettel bizonyítják, hogy a stressz örökölhető

Ez a hatás akkor lép fel, ha a hímek az utódok nemzésekor már hónapok óta stressz alatt állnak. Az eredmények igazolják a korábbi évek kutatásainak eredményeit.

Forrás: afp

„Az apák által megtapasztalt stressz átprogramozza az utódok agyát is”

- mondta Tracy Bale, a Marylandi Egyetem neurológusa egy tudományos konferencián a texasi Austinban.

A nőstény utódokat ugyanúgy éri ez a hatás, mint a hím utódokat. A következő generációra való átörökítés oka a spermában lévő ribonukelinsavban (RNS) bekövetkező változás - foglalta össze az MTI.

„A pontos hatást még nem ismerjük. Azt feltételezzük, evolúciós szempontból arról lehet szó, hogy az apák fittebbé teszik utódaikat azáltal, hogy azok már kevésbé erősen reagálnak a stresszre”

- fejtette ki Bale.

Más tanulmányok többek közt azt mutatták ki, hogy a hím egerek zsírban gazdag táplálkozása a hímivarsejten keresztül negatívan befolyásolja az utódok anyagcseréjét.

Bale és kutatócsoportja hosszú időn át stresszhatást váltott ki az egereknél úgy, hogy különböző időpontokban idegen tárgyakat helyeztek a ketrecükbe. A szakértők egy ideje már az emberi spermiumon is végeznek az egereken végzett kutatásokhoz hasonlókat.

Borítókép: Illusztráció

AFP / Friso Gentsch / dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!