Nálunk a leandert is öntözni kell

2019.06.16. 07:00

Egyre több a mediterrán növény kertjeinkben, balkonjainkon: virágba borítják a nyarat

Megtapasztalhatjuk a globális felmelegedés következményét: nyaraink egyre melegebbek, ez pedig hatással van a növényzetre is. Mit tehetünk, hogy kerti és balkonnövényeink megőrizzék szépségüket? Melyek bírják leginkább a klímaváltozást?

PP

Tengerérzés az erkélyen Fotó: Unger Tamás

Kérdéseinkre Horváthné Kocsis Henrietta, az egyik szombathelyi kertészet munkatársa adta meg a választ. Az a tapasztalat, hogy hőmérséklet-emelkedés eredményeképpen sorra jelennek meg a mediterrán növények – mint a leander, tölcsérjázmin, olajfa, citrusfélék – kertjeinkben, balkonjainkon. Az olajfa és a citrusok kivételével ezek a növények egész nyáron virágoznak, ezért általában a legkelendőbbek a kertészetekben. Így van ez a rózsafélékkel is, amelyek azonban a nem a balkonon, hanem inkább a kertben érzik jól magukat.

Balkonládába a legtöbben muskátliféléket ültetnek, azonban érdemes tudni: a tiroli muskátli nálunk kevésbé érzi jól magát, nagy páraigénye miatt. Kelendő volt korábban a petúnia is, ezt egyre inkább a hasonló virágú tölcsérjázmin váltja fel, ugyanis utóbbi sokkal hosszabban él, kevésbé szemetel, és nem is betegszik meg olyan könnyen. Annak, aki kevés problémát szeretne és tágas hellyel rendelkezik, a mediterrán növényeket ajánlja a szakértő.

Az összes növényről elmondható, hogy vásárláskor érdemes melléjük tápoldatot vagy hosszú hatású műtrágyát is beszerezni, ugyanis a cserépből, amelyben megkapjuk, pár hét után kimerül a tápanyag. Azért, hogy tartósan virágozhassanak, leveleik megőrizzék élettel teli színüket, termő növény esetében pedig a termések ki tudjanak fejlődni, fokozottan oda kell figyelni a tápanyag utánpótlására. Dézsás növények esetében ügyelni kell a vízutánpótlásra is.

Tengerérzés az erkélyen Fotó: Unger Tamás

A tévhittel ellentétben, miszerint a leandert keveset kell öntözni – hiszen eredeti élőhelyén sem teszik ezt sűrűn –, nálunk különösen oda kell figyelni a folyadék pótlására, ugyanis Magyarországon kevésbé párás a levegő, mint a tengerpartokon, így itt a leander igényli az öntözést – tulajdonképpen az sem baj, ha áll a víz körülötte.

A szobanövényeknek nyáron nem a meleg jelenti a legfőbb problémát: legtöbbjük 15–30 Celsius-fok között jól érzi magát. Ha van klíma a lakásunkban, a fi kuszféléket érdemes áthelyezni annak közeléből, ugyanis rendkívül érzékenyek a huzatra.

A legtöbb benti növény nem kedveli a tűző napot, sokkal jobban érzik magukat a redőnyön átszűrődő fényben. Arról azonban, hogy milyen gondozást igényelnek, levelük árulkodik leginkább. Minél vékonyabb a levél, annál nagyobb a növény vízigénye, ugyanis a vastaglevelűek képesek a folyadék elraktározására. Sokan a dracéna- és jukkaféléket hajlamosak túlöntözni, látva az elszáradó levélvégeket. Ez a száraz levegőtől, nem pedig a kevés víztől van. A kiszáradást szobai spriccelővel tudjuk ellensúlyozni, érdemes nyáron minél többet párásítani, a növényeink hálásak lesznek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában