Négylábú tudomány

2017.09.16. 07:13

Egyvalamiben biztos jobbak a farkasok, mint a kutyák

De azért persze még mindig a hűséges házőrző az ember legjobb barátja.

Még akkor is, ha a farkasok jobban értik az ok-okozati összefüggést, mint a kutyák – ezt állapította meg ugyanis az osztrák Farkaskutató Központ új tanulmánya.

A tudósok azonos környezetben élő, ugyanannyi ideig, ugyanúgy kiképzett farkasokat és kutyákat hasonlítottak össze. Kiderült, hogy néhány dologra, köztük az ok-okozati összefüggésre a farkasok ügyesebben jönnek rá – idézi a Phys.org portál a Scientific Reportsban közölt írást.

„A gyerekek korán megtanulják az ok és az okozat összefüggését, például ha megérintik a forró tűzhelyet, megégnek. Kutatásunk megmutatta, hogy a farkasok is megértik ezt a kapcsolatot, az ember négylábú, szelídített barátja azonban nem”

- magyarázta Michelle Lampe, a holland Radboud Egyetem frissen végzett hallgatója, a tanulmány egyik szerzője.

Ez arra utal, hogy a háziasítás változtatott a kutyák képességein.

„A különbség abból is adódhat, hogy a farkasoknak kitartóbban kell táplálék után kutatniuk, mint a kutyáknak, amelyek ahhoz szoktak, hogy megkapják az embertől az ételt, míg a farkasoknak egyedül kell megszerezniük a vadonban”

- fejtette ki a kutató.

Michelle Lampe és Virányi Zsófia, a Bécsi Egyetem Állatorvosi Karának tudósai, Juliane Bräuer, a német Max Planck Intézet, valamint Juliane Kaminski, az angol Portsmouthi Egyetem munkatársa 14 kutya és 12 emberhez szoktatott farkas bevonásával végezték a teszteket.

A tesztek egyikében az állatoknak két tárgy között kellett választaniuk, az egyikbe élelmet tettek, a másik üres volt.

Arra voltak kíváncsiak, vajon az állatok képesek-e megérteni az étellel teli tárolóra utaló kommunikációs gesztusokat (a szemkontaktust és a rámutatást), hogy jól válasszanak. A kísérletben a kutyák és a farkasok is követték mindkét kommunikációs útmutatást, és megtalálták az elrejtett élelmet.

Amikor azonban nem volt jelen az ember, hogy megmutassa, melyik tárolóban van ennivaló, hanem hangjelzésből kellett kitalálni, fordult a kocka, ugyanis csak a farkasok tudtak következtetni arra, hogy melyik a jó választás.

A kutatásban ezenkívül összehasonlították a falkában élő kutyák és emberek között élő házi kedvencek viselkedését is, de mint kiderült, a tartási körülmények nem befolyásolták az eredményeket.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!