ikonikus

2019.01.10. 23:22

Eladó New York egyik legismertebb épülete

Az épület tulajdonosai, az Abu Dzabi Befektetési Tanács és a Tishman Speyer New York-i ingatlanfejlesztő cég a Chrysler Building eladása mellett döntött.

Forrás: EMMANUEL DUNAND

Fotó: AFP

A New York-i Chrysler Building tulajdonosai megszabadulnának a 90 éves art deco stílusú felhőkarcolótól – olvasható a Világgazdaság oldalán.

A New York-i Chrysler Building tükröződik a szemben levő épületről
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP

A Manhattan középső részén álló, hetvenhét emeletes felhőkarcoló 1928 és 1930 között épült, rövid ideig

a világ legmagasabb épülete címet is birtokolta 318,9 méteres magasságával,

amíg 1931-ben a szintén New Yorkban álló Empire State Building fölé nem tornyosult.

Az eredetileg a Chrysler autógyártó központjaként szolgáló ingatlan díszes acélkupolája miatt nemcsak az építészkritikusok, hanem a helyiek és a turisták körében is népszerűvé vált. A felhőkarcoló olyan sikerfilmek kulisszájaként is feltűnt, mint a Függetlenség napja, vagy a Pókember.

A közel kilencven éves építészeti remekmű azonban ma már vesztésre áll a bérlőkért folyó versenyben a modernebb felhőkarcolókkal.

A Chrysler Buildingnek nincsenek teraszai, padlótól plafonig érő üvegablakai, de még fitneszterme sem. Ha valami meghibásodik a nem éppen mai épületben, azt nehéz megjavítani, mert a szakembert és a régi berendezésekhez megfelelő szerszámokat is nehéz találni.

 

A Manhattan belvárosában álló épületek közül nemcsak magasságával, de életkorával is kilóg a Chrysler Building, hiszen

kétszer idősebb, mint a környék átlagosan 50 éves ingatlanjai.

Látható, ahogyan a város fölé emelkedik az épület
Fotó: WILLIAM VOLCOV / AFP / BRAZIL PHOTO PRESS

Az épület kihasználtsága 80 százalék körüli, ami az átlagosnál alacsonyabbnak számít a metropolisz ingatlanjai között a Reuters beszámolója szerint. A kor ugyanakkor akár még előnyös is lehet az eladás szempontjából.

A technológiai óriások közül a Google és a Facebook is évszázados múltú manhattani ingatlanokat választott New York-i központjául.

Az Abu Dzabi Befektetési Tanács 2008-ban, közvetlenül a pénzügyi világválság kitörése előtt vásárolt 90 százalékos részesedést az épületben 800 millió dollárért. Ennyi pénzért valószínűleg nem lesz könnyű most eladni az ikonikus New York-i felhőkarcolót a szakértők szerint. A kért vételi árat nem hozták nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!