25 csúcshódítás a cél

2018.04.02. 16:07

Elhalasztotta világrekord kísérletét a híres serpa

Egy héttel elhalasztotta az indulást a világ legmagasabb hegycsúcsára Kami Rita nepáli hegyi vezető, aki új világrekordot akar felállítani a Mount Everest 22. megmászásával.

This photograph taken on March 28, 2018 shows Nepali mountaineer Kami Rita Sherpa posing for a picture at Boudhanath Stupa, where he has a rented room, on the outskirts of Kathmandu. A Nepali Sherpa is hoping to summit Mount Everest for a record-breaking 22nd time next month, during the busy climbing season that each year sees hundreds of climbers reach the top of the world. But to Kami Rita Sherpa, who has worked as a guide on Everest for over two decades, climbing to 8,848 metres (29,029 feet) is a job not a record-shattering feat. / AFP PHOTO / Prakash MATHEMA / TO GO WITH Nepal-Everest-mountaineering-sherpa-record,

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Prakash Mathema

A 48 éves serpa az eredeti tervek szerint április 1-jén vágott volna neki a 8848 – más mérések szerint 8850 – méter magas hegycsúcs akklimatizációs időszakokkal tűzdelt meghódításának, de az expedíciós csapat összetételében történt változások miatt elhalasztották az indulást.

A jelenlegi – 21-es – rekordot két honfitársával, a híres Apa serpával és Phurba Tasi serpával tartja a hegymászó. Az újabb rekordkísérletről Kami Rita azt mondta, történelmet szeretne írni, és dicsőséget akar szerezni a serpa közösségnek és a hazájának is.

A serpa hangsúlyozta, hogy a végső menetrend az időjárástól függ, de úgy véli, hogy május 15. és 29. között feljuthatnak a csúcsra.

A nepáli magashegyek lábainál élő serpa népcsoport tagjait gyakran fogadják fel a Himalájához érkező külföldi hegymászók, mert erősek és szervezetük jól alkalmazkodik a magaslatokhoz.

Kami Rita a szintén igen tapasztalt apja nyomdokain járva lett hegyi vezető. Profi szinten 1992 óta vezet túrákat, a Mount Everestet két évvel később mászta meg először, akkor még csak 49 fő egyikeként, miközben ma már évente több százan feljutnak a világ legmagasabb pontjára. A serpa 2008-ban, 2011-ben és 2013-ban kétszer is feljutott, legutóbb pedig tavaly május 27-én járt a csúcson.

A hegyi vezető közölte, hogy még legalább további két alkalommal akarja megmászni az Everestet, mert elég fittnek érzi magát, hogy meglegyen a 25 csúcshódítás.

A Mount Everestet legalább 5300-an hódították meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay elsőként feljutott a hegy csúcsára 1953-ban.

Borítókép: Kami Rita serpa

Forrás: Prakash Mathema

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!