egészségtelen

2020.10.23. 14:43

Elindult a fűtési szezon, romlott a levegőminőség

Kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek jelentkezhetnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: L Julia

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatására megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel. A Főpolgármesteri Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint.

A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak. Nyolc helyen a kisméretű aeroszol-részecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja, míg két városban (Debrecenben és Szolnokon) a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába.

Kiemelték: kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban.

Az NNK mindenkitől azt kéri: ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható – a meteorológiai körülményeken túl – figyelik a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelést, különösen a peremkerületekben, valamint a budapesti levegőtisztaság-védelmi agglomeráció további 74 településén.

Tudatták: nincs szmoghelyzetet, de a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag döntött arról, hogy tájékoztatást ad, ha a levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje – az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat közzétett adatai alapján – jellemzően meghaladja az Egészségügyi Világszervezet egynapi határértékre tett ajánlását.

A 2,5 mikrométernél kisebb, úgynevezett „kisméretű szálló por” hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszol-részecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz és elősegítik azok bejutását a szervezetbe, ami további kihívást jelent a jelenlegi járványügyi helyzetben – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!