sikeres program

2021.03.22. 14:03

Elindult az Ifjú Kócsagőrök Program

A 18 és 24 év közötti fiatalok a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhetik meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket.

Hortobágy, 2020. augusztus 23. A Hortobágyi Madárkórházban felépült nagy kócsag (Ardea alba) repül szabadon engedése után Hortobágy közelében 2020. augusztus 23-án. A példány hosszú évek óta az első nagy kócsag, amelyet sikeres felépülése után szabadon engedhettek. A magyar természetvédelem címermadara fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Nyolcadik alkalommal várják az ifjú kócsagőröket a nemzeti parkok, a felhívásra március 22-től és április 22-ig, a Víz Világnapjától a Föld Napjáig jelentkezhetnek a 18 és 24 év közötti fiatalok – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Az Ifjú Kócsagőr Program évről évre egyre népszerűbb a természet iránt elkötelezett diákok körében. A szervezők immáron 8. alkalommal hirdetik meg számukra a projektet, hogy a természetvédelmi őrök munkáján keresztül ismerhessék meg a hazánkban is egyre sürgetőbb választ igénylő természetvédelmi kihívásokat és lehetőségeket – olvasható a közleményben.

Az Agrárminisztérium hétfői összegzése emlékeztet, hogy a programra jelentkező fiatalok betekintést nyerhetnek a gyakorlati természetvédelembe, és megismerhetik az őri munka mindennapjait. A résztvevő diákok az általuk kiválasztott nemzeti parkban eltölthetnek egy kéthetes szakmai gyakorlatot. A legjobbak a természetvédelmi őr mentorukkal közösen, a szeptemberi országos döntőben mérik össze tudásukat, hogy elnyerjék a 2021 Matula és Tutajos elnevezésű díjat, valamint az ötnapos tanulmányutat a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba.

A projekt sikerét mutatja, hogy a korábbi résztvevők közül már többen dolgoznak természetvédelmi őrként. Az Ifjú Kócsagőr Program a korábbi évekhez hasonlóan a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30Y zenekar, az Agrárminisztérium, a tíz nemzeti park igazgatóság, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. összefogásával valósul meg.

Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt szeptember 22-24. között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg. Az Ifjú Kócsagőr Program felhívása és a 2019-es nyertesek beszámolói elérhetőek a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon – áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció/A Hortobágyi Madárkórházban felépült nagy kócsag (Ardea alba) repül szabadon engedése után Hortobágy közelében 2020. augusztus 23-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!