ragyogás

2017.11.13. 11:51

Elszíneződtek az ékszerei? Van megoldás!

A vörös aranytól az ezüstön át a köves gyönyörűségekig mindegyiken segíthet néhány praktikákkal.

Igazán bosszantó, ha a drágán vásárolt és igen nagy becsben tartott nemesfém ékszerek lassan elveszítik fényüket. De nem kell feltétlenül azonnal a boltba rohanni egy új nyakláncért vagy gyűrűért, a régieket is könnyedén újjávarázsolhatja a Fanny tippjeivel.

Sárga és vörös arany

Amennyiben házimunka közben nem húzza le ujjáról a gyűrűjét, az gyorsan elveszíti a fényét. Vágjon félbe egy vöröshagymát, és dörzsölje át vele az ékszert! Hagyja hatni a hagyma levét kb. 5 órán át, majd puha ronggyal törölje fényesre a nemesfémet!

Fehér arany

Különösen érzékeny a karcolásokra. Nedves kezére nyomjon kevés folyékony szappant, kissé habosítsa fel, majd dörzsölje át szappanos kezével a gyűrűt vagy a nyakláncot! A belevésett mintákat a legkönnyebben fültisztító pálcikával lehet megpucolni.

Ezüst

Helyezze alufóliával bélelt tálba az ezüstöt, majd öntsön rá forrásban lévő sós vizet (1 ek só kell literenként!) Áztassa az ékszert pár órán át! A sötét foltokat letörölheti egy félbevágott hagymával.

Díszes, köves

A kemény kövek – a gyémánt, a rubin és a zafír – puha fogkefével tisztíthatók. Tegyen néhány csepp mosogatószert a fogkefére, majd óvatosan dörzsölje meg a drágakövet. Azután öblítse le langyos vízzel, végül szöszmentes kendővel fényesítse ki! A smaragdot forró szappanos vízben mossa tisztára, a puhább köveket – például a lazúrt és borostyánt – nedves kendővel törölgesse át!

Borítókép: Africa Studio / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!