Szüret idején

2017.09.24. 12:09

Elvileg nem kell választani az ivás és a biciklizés között, ám érdemes

Nem a szonda, hanem a rendőr dönti el 2014 óta, hogy biciklizésre alkalmas állapotban vagyunk-e, vagy sem. A nagy tivornyák után azért inkább toljuk a drótszamarat!

Többször is módosult az utóbbi időben a kerékpárosokra vonatkozó szabályozás, így sokan nincsenek tisztában azzal, hogy megkóstolhatják-e a hegy levét szüretkor, ha később bringára ülnek. Korábban a szabályozás nem tett különbséget a gépjárművezetők és a biciklisták között, a szeszes ital fogyasztása egyaránt a vezetés tilalmát jelentette. A jelenlegi előírásokról a kemma.hu a rendőrséget kérdezte.

A járművezetés személyi feltételeit a 2014. július 19-i hatállyal elfogadott rendelet módosította utoljára. Azóta az vezethet járművet, aki a biztonságos közlekedésre képes állapotban van, azaz a vezetési képességeire hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. A rendelet szerint azonban az alkoholra vonatkozó korlátozást a kerékpárosokra nem kell alkalmazni.

Igen ám, de mennyit ihatunk, ha biciklivel akarunk hazaindulni egy kis poharazgatás után?

Körösné Bogár Viktória rendőrségi kommunikációs referens elmondta: alkoholfogyasztás miatt biciklistával szemben a rendőr akkor intézkedik, ha a közlekedésben való részvételének módjából vagy viselkedéséből látható jelét észleli, hogy nem képes a biztonságos járművezetésre. – Ilyen esetben felmerül, hogy a vezetői képességet korlátozó állapot az elfogyasztott szeszes ital hatása miatt jött létre, ezért a rendőr alkoholteszteres ellenőrzést végez — tette hozzá.

Amennyiben az ellenőrzés során megállapítják, hogy a kerékpáros nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, a rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményezhet vele szemben. Ha a biciklista közlekedési balesetet okoz, vagy részese annak, a rendőri intézkedés során köteles megfújni a szondát. Abban az esetben, ha az ittas kerékpáros olyan közlekedési balesetet okoz, amelyben más személy súlyosan megsérül vagy meghal, ellene bűntett elkövetése miatt büntetőeljárás indul.

A rendőrök ezért azt tanácsolják, hogy alkoholfogyasztás után egyáltalán ne üljünk kerékpárra, hanem a járművet tolva közlekedjünk. A biciklit toló személy ugyanis nem minősül járművezetőnek.

(Borítóképünkön kerékpárosok közúti ellenőrzése látható.

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!