Közlekedésbiztonság

2019.01.24. 14:00

Erre figyeljen a téli utakon!

A látási viszonyok és az utak állapotának romlása akár halálos veszélyt is jelenthetnek ilyenkor. Melyek a főbb veszélyforrások és mit tehetünk a kiküszöbölésükért?

Letenye, 2009. december 19. Rendõr helyszínel, és tûzoltók dolgoznak az M70-es autóúton Letenyéhez közeli 9-es kilométerénél, ahol hárman megsérültek, amikor összeütközött egy román és egy magyar rendszámú személygépkocsi. Másodfokú, narancs színnel jelölt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a dél-dunántúli régióra, mert egyes helyeken néhány óra alatt 5 centiméternél több friss hó várható. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Varga György

Télen a sajátos útviszonyokhoz való alkalmazkodás hiánya, azaz a relatív gyorshajtás és a követési távolság be nem tartása okozza a legtöbb balesetet. Így a megcsúszó autók miatt a városokban elsősorban a koccanásos, míg az országutakon és autópályákon az ütközéses balesetek száma nő meg ilyenkor – figyelmeztet közleményében a közlekedési balesetekben elhunyt áldozatok családtagjait támogató Szent Kristóf Alapítvány.

Azt javasolják, hogy amikor az idényben először lefagy az út vagy leesik a hó, biztonságos helyen próbáljuk ki, miként változott meg a téli körülmények között a kocsink viselkedése. Óvatosan teszteljük a fékrendszer működését, a gumiabroncsok tapadását és a megváltozott fékutakat is!

Ismerjük meg tehát a járművünket, hogy ne vészhelyzet esetén realizálódjon bennünk: mások a viszonyok, mint ahogyan azt a jó időben megszoktuk!

A havas utat könnyű észrevenni, ilyenkor általában jobban vigyáznak az autósok, de fokozott óvatossággal kell lenni például a hajnali jegesedés során jégpáncéllal bevont utakon is, illetve amikor a száraz vagy sónedves útról – vélhetően – csúszós felületre, például mellékutcába vagy felüljáróra, hídra hajtunk – írják.

Arra figyelmeztetnek, hogy a korszerű vezetéstámogató rendszerek sem tudják a fizika törvényeit felülírni, ezért az ezekbe vetett bizalmunk se kényelmesítsen el minket.

Sokat tehetünk a biztonságos közlekedésért azzal is, ha autónkat felkészítjük a télre: ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát, profilmélységét, a világítást és a fűtésrendszer állapotát.

Reggel sem érdemes spórolni

A közlemény arra kéri az autósokat, hogy a reggeli sietségben se sajnálják az időt attól, hogy megfelelően letakarítsák a jármű szélvédőjét és a többi ablakot, hiszen a havas, jeges, párás felületek fokozott veszélyt jelenthetnek különösen olyankor, amikor a korai szürkület és gyakran ködös, csapadékos idő miatt a láthatóság egyébként is drasztikusan romlik.

Gyalogosok, figyelem!

Nemcsak a sofőröknek, hanem a gyalogosoknak is fokozottan kell ügyelniük ilyenkor arra, nehogy közlekedési baleset áldozataivá váljanak. A láthatóságukat segíti például, ha nem sötét, hanem élénk színű ruhát választanak. Érdemes továbbá – szemkontaktus keresésével, a jármű lassításának ellenőrzésével – még a zebrára lépés előtt is meggyőződniük arról, hogy a sofőr valóban észrevette-e őket.

Az utazók védőszentjéről elnevezett Szent Kristóf Alapítványt a magyar tulajdonú KöBE Biztosító hozta létre 2011-ben. Feladata, hogy támogatást nyújtson a baleseti elhunytak hozzátartozói részére, illetve hogy ismeretterjesztő tevékenységével részt vegyen a tragédiák megelőzésében.

Borítókép: Rendőr helyszínel és tűzoltók dolgoznak egy balesetnél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!