Vigyázat!

2018.04.27. 18:58

Ételmérgezést okozott a szennyezett fűszerkömény

A Nébih azt javasolja, fokozottan ügyeljünk rá, milyen köménymagot vásárolunk, az őrölt változatot pedig inkább kerüljük el.

A hatóság nemrégiben olyan mérgezéses esetekről értesült, amelyeket az antropin nevű vegyület okozott, az ezt követő vizsgálat pedig feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú élelmiszereket fogyasztottak. Az események kivizsgálása haladéktalanul elindult.

Bő egy hónapja írtunk arról, hogy a Nébih csattanó maszlaggal szennyezett fűszerköményt vont ki a forgalomból. Bár a mostani szennyezés vizsgálata még zajlik, a hatóság a következőket javasolja:

  • Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!
  • Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!
  • Mindezeken túl a Nébih felhívja a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy a korábban jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és megbetegedés esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!