Kutatás

2019.05.08. 14:35

Ezért fogyasszon naponta csokoládét

Jótékony hatással lehet a kognitív működésre.

Forrás: Shutterstock

Bár a táplálkozási szakértők az édességek és a csokoládé minimális fogyasztását javasolják, olasz kutatók megállapították, hogy a rendszeres csokoládéevésnek jó hatása is van – számol be a Daily Star alapján a Maszol.

A L’Aquilai Egyetem tudósai néhány hónapon keresztül követték idős emberek étkezési szokásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy

azoknak, akik több csokoládét fogyasztottak kevésbé romlott a memóriájuk.

Valentina Socci és Michele Ferrara, a tanulmány vezetőszerzői szerint ennek az lehet az oka, hogy a csokoládéban lévő flavonolok jótékony hatással vannak a szív-érrendszerre, így növelhetik a hippokampusba jutó vér mennyiségét. Az agynak ezen részét különösen befolyásolja az öregedés, a memória romlásának ezért ez az egyik lehetséges forrása.

A kutatók szerint tehát a rendszeres kakaó- és a csokoládéfogyasztás az idő múlásával valóban

jótékony hatással lehet a kognitív működésre,

ám felhívták a figyelmet a csokoládé káros mellékhatásaira is, mint például a magas kalóriatartalom, a kakaónövény egyes kémiai összetevő (koffein, teobromin). Ha tehát tennénk valamit a memóriánkért, együnk naponta csokoládét, ám tartsunk ebben is mértéket és jó minőségű csokoládét válasszunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!