Kalandozás a flamenco hazájában

2019.06.21. 12:50

Fedezze fel Costa del Solt, a napfény vidékét!

Forróság, szívélyes emberek, vad tájak és izgalmas történelmi múlt: ez az egyik legkedveltebb spanyol üdülőhely.

Forrás: Shutterstock

Az Andalúzia déli részén található üdülőhely a turisták legkedveltebb úti célja. A napsütés és a tenger több millió embert csábít Costa del Solra, mely magyarul napos partot jelent – olvasható a Fanny magazin cikkében. Nem véletlenül kapta a dél-spanyol vidék ezt a nevet, hiszen itt évente 3000 órán át süt a nap. A kétemeletes házak fehérre meszelt faláról visszaverődik a fény és a forróság, amely az ott élők egész életét meghatározza. Napközben csend és kihaltság jellemzi az utcákat.

A helyiek a kánikula elől a sötét szobákba, irodákba vagy a tengerpartra menekülnek.

Késő délután aztán elkezdenek ébredezni a falvak, városok.

Az idősek kisszéket állítanak a kapuba, és figyelik, mi történik, majd persze mindenről beszámolnak szomszédasszonyuknak. Az öltönyös fiatalemberek és kosztümös hölgyek fél háromkor elindulnak munkahelyükről, hogy otthon vagy egy étteremben ebédeljenek. Öt óráig tart a szieszta, a pihenés. Igaz ugyan, hogy ezután még este nyolcig vissza kell menniük befejezni a félbehagyott feladatokat, mégis irigylésre méltó a nyugalmuk.

Fotó: Shutterstock

A magyarok nagy része valószínűleg a nyaralás alatt is azon aggódna, vajon otthon rendben mennek-e a dolgok: „befejeztem minden munkát, lekapcsoltam a tévét? Sőt, talán olyan is akad, aki reggelente azon töprengene, vajon a 15 kilométer hosszú strandon talál-e elég helyet. Lesz-e árnyék vagy napernyő? Talál tiszta napágyat? És ez így menne akár két héten át. Hacsak nem ragadós a spanyolok életfelfogása. Mindenképpen megérné, vagy legalábbis érdemes lenne megpróbálni átvenni a mentalitásukat.

Elbűvölő vendégszeretet

Aki már járt a mediterrán országban, az biztos benne, hogy két nap elég, hogy mindent elfelejtsen az ember. A helyiek kedvessége a legzordabb turistáknak is mosolyt csal az arcára.

Itt a kisgyermekes anyukáknak sem kell különösebben aggodalmaskodniuk, a spanyoloknak ugyanis a család szent.

Szerintük a legelevenebb apróság az igazi kincs. Gyümölccsel, üdítővel kínálják a gyerekeket, és azon sem bosszankodnak, ha a lurkók sikítoznak, vagy hangoskodnak az üzletekben, szállodákban.

Ha a kicsiket nem is köti le az efféle program, azért a felnőttek a tengerparti sütkérezés mellett látogassanak el a környező városokba.

A mediterrán hangulat azonnal rabul ejt mindenkit
Fotó: Sutterstock

Cordobát, Granadát, Sevillát, a számtalan műemléket, gyönyörű mór épületeket, valamint Picasso malagai szülőházát vétek lenne kihagyni.

Városról városra

Andalúzia leglátogatottabb városai között is kiemelkedő helyet foglal el a kalifátus egykori fővárosa, Cordoba, melynek belvárosa az UNESCO Világörökségnek a része. A 10. században a világ egyik legnagyobb városaként tartották számon, a kultúra és gazdagság fellegvára volt. Ez idő tájt a feljegyzések szerint körülbelül 1 millióan lakták.

Nyáron tombol a forróság, nem ritka a 40 fok sem. A nyári minimum hőmérséklet itt a legmagasabb egész Európában (27 fok).

Granada

A híres spanyol mondás szerint:„Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit”. Ez nyilván túlzás, de tény, hogy a tartomány rendkívül sokat tud adni az idelátogatóknak. Ide tartoznak például a csodálatos szépségű műemlékek: az Alhambra, a Katedrális, vagy a Generalife. De Granada például a flamenco szülőhazája is, így idelátogató turistaként vétek lenne kihagyni egy flamenco est megtekintését a sacramontei barlangokban.

Sevilla

A város több mint 2000 éves, így számos civilizáció nyomát, történelmi műemlékeit felfedezhetjük a városban. A római időkben Hercules néven volt ismert, majd az 5. 6. században a vizigótok és a vandálok hódították meg. A 8-13. század között mór uralom következett. A szinte trópusi hangulat, a szép épületek mellett Sevilla pezsgő éjszakai élettel is büszkélkedhet, így a fiatalok számára is ideális városlátogatásra.

Nerja

A Costa del Sol keleti részén található ez a város. A hely nevezetessége a római időkből megmaradt vízvezeték, illetve a négy kilométer hosszú cseppkőbarlang.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!