válasszunk jól!

2019.07.24. 10:47

Főzésre termett a vöröshagyma

A magyar konyha alapja a hagyma. Eláruljuk, melyiknek mi a jellegzetessége, melyik jobb főzéshez, melyik sütéshez.

Forrás: Shutterstock

Itthon megkérdőjelezhetetlen a vöröshagyma vezető szerepe: a standokon messze ebből adnak el a legtöbbet – írja a Bors. Nem véletlen: ez az a hagymafajta, ami a ma már magyarosnak mondott – egyébként nem is olyan régi keletű – paprikás ételek elkészítéséhez a legalkalmasabb. Ez adja meg a megfelelő sűrűségű pörköltszaft alapját (szövetségben a jó fajta sertészsírral) vagy a jó halászlé selymességét.

„Az idők során idehaza kialakult a vöröshagyma iránti rajongás. Karakteres, csípős és édes egyben, tökéletes alapanyag minden ételhez” – magyarázza Lédó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

„Hazánkban rengeteg termőföld alkalmas a termesztésére, másrészt a legmarkánsabb ízű hagyma. Erőteljesen csípős, könnyen aprítható, intenzív ízt ad az ételnek” – erősíti meg Szendrei Bence séf, hozzátéve, hogy egyébként a nagy kéntartalma miatt túl erős ahhoz, hogy nyersen együk.

Lila hagyma

Kicsit megsózva, pár csepp ecettel a legjobb saláta-alapanyag. Húsa kemény, de a vöröshagymához képest sokkal lágyabb ízű. Kevésbé erős, inkább édeskés, enyhébb hagymaféle. Szendvicsekbe és zsíros kenyérre kiváló nyersen is!

Fehér hagyma

Kifejezetten salátába való. Édes ízű, lágy húsú, nyersen is isteni, a horvátoknál például sosem hiányozhat a csevap és az ajvár mellől. Karikákra szelve sok helyütt szeretik ízesíteni vele a hamburgereket, panírozva pedig ínycsiklandó ropogtatnivalót sütnek belőle. Mivel egészen nagyra – gréfrút méretűre – is képes megnőni, kiválóan lehet tölteni is.

Mogyoróhagyma

A vöröshagyma és a fokhagyma keresztezése, így mindkét ízvilág megtalálható benne. Kisebb méretű, ovális formájú, halványlila. Kevésbé intenzív, kicsit édeskésebb ízű, főleg a francia konyha alapanyaga. Leginkább húsokhoz, mártásokhoz és szószos tésztákhoz használják.

Metélőhagyma

Snidlingnek is hívják a fűszerű, üreges belsejű növényt, amelynek aprítva erős, édeskés illata van. Főként utólagos ízesítésre használjuk.

Fokhagyma

Rendkívül erős és egyedi íze miatt a magyarok – a disznóvágást vagy a lángosozást leszámítva – óvatosan használják, a mediterrán konyha viszont nem fukarkodik vele. A magyar gasztronómiában jellemzően fok­hagy­ma­(krém)­le­vest csinálnak belőle, sült húsokat tűzdelnek vele.

Gyöngyhagyma

Apró szemű, fehér húsú, édes ízű, leggyakrabban savanyított állapotban fogyasztják, nyersen salátákban. Íze ha­sonlít a fehér hagymáéhoz.

Sonkahagyma

Elnyújtott, hosszúkás alakú, testesebb termény. Íze nagyon kellemes, nem csípős, és kiválóan szeletelhető. Salátákhoz ajánlott, de kiváló ragualap­nak is.

Medvehagyma

Fokhagymára emlékeztető az íze. Illata miatt salátákba használja! Főzve krémlevesnek kiváló, vajas kenyérre szórva rendkívül ízletes.

Póréhagyma

Kevésbé működik salátákban: inkább főzze bele levesbe, mártásba, rakott ételbe!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!