Ízharmónia

2019.11.11. 11:18

Fűszer kisokos: mutatjuk, mikor melyiket tegye az ételbe

A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.

Forrás: Pixabay

A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni

írja a Mindmegette.

Rögtön mehetnek a fazékba

- ánizs

- babérlevél

- curry

- csilipehely

- édeskömény

- fahéj

- hagyma

- kardamomtermés

- koriandermag

- kömény

- kurkuma

- mustármag

- oregánó (szurokfű)

- szegfűbors

- szegfűszeg

- szemes bors

- tárkony

A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok.

A csilipehellyel legyél óvatos, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.

A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnöd az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.

A főzés vége felé kerüljön az ételbe

- borókabogyó

- borsikafű

- Cayenne-bors

- gyömbér

- kakukkfű

- majoránna

- medvehagyma

- paprika

- rozmaring

- sáfrány

- zsálya

A frissen tépett vagy aprított levélfűszerek (pl. majoránna, medvehagyma) meglehetősen érzékenyek, ezért csak rövid ideig, kíméletesen süsd vagy főzd őket az étellel együtt.

A reszelt gyömbért és a borókabogyót se tedd ki hosszas hőkezelésnek! A megfűszerezett ételt fedő alatt főzd készre, mert különben az elszálló gőzzel együtt sok értékes ízanyag is elillan.

Tálalás előtt ajánlott az ételbe keverni, reszelni vagy szórni

- bazsalikom

- bors

- kapor

- metélőhagyma

- római kömény

- szerecsendió

- szerecsendió-virág

- petrezselyem

- turbolya

Az egész borsszemeket közvetlenül az ételbe őrölheted, mert így jobban érződik az aroma intenzitása és frissessége.

A petrezselymet és más zöldfűszereket nem helyes az étellel együtt főzni, mert elveszítik aromájukat és vitamintartalmukat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!