Milyen a szimata?

2018.10.03. 10:56

Ha nem érez szagokat, lehet, hogy orrpolipja van

A szaglás csökkenésének hátterében sok minden állhat, például orrpolip vagy orrsövényferdülés.

Az emberek átlagosan 2–4 ezer szagot tudnak megkülönböztetni. A borkóstolók, kávészakértők és a parfümőrök híresek az ízlelő- és szaglóképességükről, de még velük is megeshet ez a probléma – nyilatkozta a Borsnak dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa.

A lap cikke szerint a szagérzékelés hiánya lehet ideiglenes, de állandó is. Jelentkezhet már a születéstől is, de előfordulhat, hogy valaki csak bizonyos szagokat nem képes érzékelni.

A maradandó szaglásvesztésért az orrban található szagló receptorok elhalása vagy agysérülés is felelős lehet.

Ha bizonytalanok vagyunk szaglásunk minőségével, akkor szippantsunk be egy kis citrom-, fahéj-, kávé-, vagy fokhagymaillatot. A szakértők utóbbit ajánlják leginkább.

Szagláscsökkenés tapasztalása esetén

az első lépés mindig a fül-orr-gégészeti vizsgálat kell, hogy legyen. Előfordulhat, hogy a panaszok hátterében orrpolip, vagy orrsövényferdülés áll.

Ezek esetében a szaglás szerencsére jó eséllyel visszaállítható. Ám, ha a vizsgálat nem mutat elváltozásokat, a kiváltó okok keresése más neurológiai és belgyógyászati vizsgálatokat kíván.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!