hirdetés

2020.01.03. 12:05

Házi kenyér időtakarékosan

Igazi „ínyencség” az otthon sütött péksütemény, de nem kell a kemence mellett ülnöd egész nap, csak azért, mert kenyeret, zsemlét, hamburgerbucit sütsz. Milyen megoldásokkal készülhet gyorsan a kenyér otthon? Hogy teheted egészségesebbé, milyen változatai vannak, hogy fűszerezheted?

Péksüteményt készíteni otthon? Nem lehetetlen, sőt! Ha te is az egészséges életmód híve vagy, és szereted kézben tartani a család étrendjének összeállítását, valószínűleg odafigyelsz az alapanyagok gondos kiválasztására, és már elsajátítottátok a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait is. Akkor most jöhet a következő lépés, mégpedig az, hogy saját magad készíted el a kenyeret, amit elfogyaszt a család. Abban a kenyérben biztosan csak az lesz benne, amit te szeretnél beletenni, változatosan, saját ízléseteknek megfelelően állíthatod össze, ráadásul még a szeretetedet is érezni fogja benne majd a család.

Hogy leegyszerűsítsd a feladatokat, választhatod a kenyérsütőgépet, így csak bele kell tenni a hozzávalókat és a gép dagasztja, keleszti, majd ki is süti a kenyeret. Ha viszont még nincs otthon kenyérsütőgéped, akkor ne szaladj rögtön a boltba, hogy vásárolj egyet, mert kenyeret süthetsz sütőben is és a kenyér előkészítése sem olyan bonyolult dolog, mint gondolnád.

Mi kell a házi sütéshez? Nem sok minden: liszt, , élesztő, kis cukor és langyos víz. Itt a kovászos kenyér rajongók biztos felszisszennek, joggal. A kovászos kenyér készítés viszont jóval időigényesebb, és szükséges hozzá némi gyakorlat is. Ezért mi most az élesztős változatról írunk. Ha kezdő vagy otthoni kenyérsütésben, ezzel szerezhetsz némi rutint, és megtapasztalhatod a házi kenyérsütés örömét.

Vannak különböző lisztfajták, amiket használhatsz. Ha eddig főleg fehér kenyeret fogyasztottatok, akkor az első kenyereket érdemes vegyes lisztekből elkészíteni. Készítsd félig fehér lisztből, félig teljes kiőrlésű lisztből. A kenyérsütés két leghosszadalmasabb folyamata a kelesztés és a sütés, de amíg sül a kenyér, addig van időd kicsit eltakarítani az előkészületek nyomait. Nézz majd tükörbe is, mert lehet, hogy az orrod is lisztes lett.

A házi kenyértésztából nem csak kenyeret süthetsz. Ez a finom sós kelt tészta tökéletes választás hamburgerbuci, zsemle, vagy akár vendégváró falatok sütésére is. Ha esetleg olyan vendégeket vársz, akik valamilyen diétát követnek, akkor maglisztből tudsz gluténmentes kenyeret is készíteni. A házi kenyérben az a jó, hogy saját ízlésed szerint tudod alakítani az összetételét és az ízesítését is. Ha valami különlegesebb ízre vágysz, tegyél bele olívabogyót, vagy szárított paradicsomot, ha pedig szeretnél valami ropogósat csempészni bele, akkor válaszd a diót, tökmagot, lenmagot, vagy napraforgómagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!