tanácsok

2018.05.06. 19:58

Hogyan előzzük meg az ételmérgezést?

Nem árt néhány dologra odafigyelni.

Ahogy melegszik az idő, úgy növekszik az ételmérgezés lehetősége is. A Mindmegette összeszedte azt az öt dolgot, amelyekkel remélhetőleg elkerülhetjük a kínzó állapotot.

TISZTA KONYHA

Tisztítsa meg a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt felvágja őket – de ne csak az apróbbakat, mint az alma vagy a körte. Mossa meg a nagyobbakat is, mint amilyen a tök vagy a dinnye. A friss gyümölcsök héján ugyanis E. coli baktérium lapulhat.

A húsokat jól főzze vagy süsse meg, a leveles zöldségeket, mint a saláta vagy a spenót, pedig áztassa egy rövid ideig citromos vízben, majd jól öblítse le! És persze ne egyen olyan helyen tojást, húst vagy tejterméket is tartalmazó ételt, ahol úgy ítéli meg, hogy a higiénia nem kielégítő.

HŰTÉS

Ne hagyja kint két óránál hosszabb ideig a főtt ételt! Szakértők szerint ezután a baktériumok száma minden 20 percben a duplájára növekszik. Ha pedig 32 foknál melegebb az idő, akkor csak egy órája van arra, hogy az ételt a hűtőbe tegye!

VÖRÖSBOR

A vörösbor akár 20 perc alatt képes megölni az ételmérgezést okozó baktériumokat, tehát fogyasszon egy-egy pohárkával, ha olyan helyen étkezik, ahol nagyobb eséllyel betegedhet meg.

KÉZMOSÁS

Kézmosással felére csökkentheti az ételmérgezés kialakulásának esélyét. Meleg folyó vízzel és szappannal dörzsölje a kezét legalább 15 másodpercig. Tisztítsa meg a körmeit, az ujjak közét és csuklót is. Ha nem tud kezet mosni, használjon kézfertőtlenítőt, legalább 60%-os alkoholtartalommal.

IMMUNRENDSZER

Erősítse immunrendszerét hagymával! Szakemberek szerint ha sok hagymás ételt főz, azzal is elkerülheti az ételmérgezést, mert a hagymában természetes antibakteriális anyagok vannak, melyek megölik az esetleges baktériumokat.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Ljupco Smokovski

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!