Titkos ízek, összetevők

2019.03.19. 15:24

Idén is új szakácskönyvvel készülünk, olvasóink nagy örömére

Gyűlnek a jobbnál jobb receptúrák a megyei napilapok idei receptversenyére: mivel a beküldési határidő június 15., még Ön is kifőzhet valamit!

Forrás: Shutterstock

Szekeres Lajosné, az egyik receptbeküldő fogalmazta meg a legtalálóbban, milyen receptek várhatók leginkább az idei albumban: ahogy mondta, a magyar gyomorhoz illő ételek lesznek túlsúlyban. Ugyanakkor ő maga egy műtét miatt diétázott, ennek köszönhetően új alapanyagokat is megismert a batátától a bulgurig.

Meg is kérdeztük, mit szólt a diétás ételekhez a családja.

„Nehezen barátkoztak meg a batátával, vagyis az édesburgonyával, de ezt nem is a gulyáslevesbe rakom vagy a csirkepörkölthöz készítem, hanem például zöldséges csirkéhez”

– mesélte. „Szintén nehéz volt elfogadtatni a bulgurt (mely a rizshez hasonlít, de egészségesebb) és a daraszerű, leforrázott kuszkuszt is. Ezért időnként duplán kellett főznöm, külön magamnak és külön a családnak. A férjem teszteli le azokat az ételeket, melyeknek a receptjeit beküldöm, és ő inkább a magyaros ételekre mondta, hogy Klári, ezek mehetnek. A süteményeim közül a narancstorta nagy kedvence a családnak, így ezzel is jelentkeztem” – tette hozzá Klári.

Mivel a beküldési határidő június 15., Klári megígérte, folyamatosan ötletel, és újabb receptekkel ismertet meg bennünket. Aztán majd a Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke által vezetett zsűri eldönti, mely vagy melyek kerülnek a szakácskönyvbe, illetve a receptversenyen hogyan szerepelnek.

Szilasi-Horváth Tibor is jelentkezett már ételekkel, torockói specialitásokat, köztük az erdélyi településen ünnepi alkalmakra készített süteményeket választott ki. Csorbarecepteket is küldött,

és elmondta, ehhez nem kell hozzátenni, hogy leves, mert a csorba magában levest jelent.

Hangsúlyozta, feleségével, Mártival együtt állítják össze a recepteket, bár felesége a sütimester, ő inkább főzőcskézik.

Markos Mária is számos receptet küldött, és amikor beszéltünk vele, elmondta, a kozáksapka magyar sütemény, hólabdának is hívják. Az elnevezés onnan ered, hogy a krémes csokoládés, kókuszos finomság mindkettőhöz hasonlít. A többi interjúalanyunkhoz hasonlóan Markos Mária is kiemelte, nagyon örül, hogy ismét megjelentetünk új szakácskönyvet, és jó, hogy a határon túli magyarság, illetve a nálunk élő nemzetiségek ételei is helyet kapnak benne. Ő például szlovák finomsággal, a kapusztnyikához hasonló, csak annál kisebb káposztás lepénnyel is nevezett.

Markos Mária szeret süteményeket készíteni, több receptet küldött be.
Fotó: MW

„Van egy baráti családunk és mindig visszük nekik az aktuális szakácskönyvet, szívesen sütnek-főznek a receptek alapján” – ecsetelte Mária. „Tehát ajándéknak is kiváló, de itt, a megyében is mindenki találhat olyan receptet, ami felkelti az érdeklődését és elkészíti ennek alapján az ételt.”

Prohászka Béla az eddig beküldött receptek elolvasása után elmondta, ismét öröm az olvasókkal együtt dolgozni, mert már eddig is rengeteg értékes receptet küldtek be. Ezekből pedig mindenki profitálhat a konyhában, majd az asztalnál a család, a barátok előtt.

Az élet tanította meg főzni

A legtöbb receptet eddig Mészáros Tünde és férje, László küldte be. Tünde elmondta, otthon a párja leginkább a halételeket és a pörkölteket, ő pedig „a fennmaradó részt”, valamint a süteményeket készíti. Tünde a szabolcsi Tiborszállásról származik, és görögkatolikus vallású. Beküldte egy ottani specialitás, a sárgatúró receptjét is, ezt mindig a pap szenteli meg húsvétkor. Az anyósától, a kollégáitól sok mindent tanult, de igazából az élet tanította meg főzni.

A zsűri által a könyvbe kiválasztott ételeket mesterszakácsok és -cukrászok készítik el, fotóriporterünk fényképezi le. Tehát aki az albumban megjelentek szerint alkotja meg az adott ételt, azt kell kapnia, amit a recept ígér.

A recepteket az alábbi elérhetőségeink egyikére várjuk: [email protected], vagy postai úton az 5600

Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre. Kérjük a pályázókat, hogy közöljék elérhetőségeiket is, s lehetőség szerint mellékeljenek egy portrét a beküldőről. A beküldők között kisorsolunk két mikrohullámú sütőt és két kávéfőzőt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!