Járvány

2021.06.06. 15:12

Igaz, hogy ha beoltották, ugrott az életbiztosítása?

Sok hír terjed a közösségi oldalakon az oltásokkal kapcsolatban, ezek közül az egyik az, hogy az oltottakra más szabályok vonatkoznak a biztosítóknál.

Nyíregyháza, 2020. november 26. Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az AFP francia hírügynökség szerint Németország és Franciaország után már Magyarországon is terjednek különféle megtévesztő információk azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19 ellen beoltottak más elbírálás alá esnek a biztosítóknál – írja a Ripost. Éppen ezért ezzel kapcsolatos kérdéseket tettek fel a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ), amikre a következő válaszok érkeztek.

Tavaly decemberben a közösségi médiában terjedő álhírek nyomán a MABISZ már kiadott egy közleményt, amelyik leszögezte, hogy a biztosítótársaságok jellemzően kifizetik a koronavírus fertőzésben elhunytak életbiztosítását. Sőt, a járványhelyzet idején több biztosító is az ügyfelek szempontjából kedvezően változtatott a szerződéses gyakorlatán. Mivel most újra kérdések merültek fel – ezúttal az oltások és a biztosítások viszonyával kapcsolatban – a MABISZ ismét kérdőre vonta az élet-, illetve egészségbiztosítással foglalkozó tagjait. Íme az erre érkezett válaszok.

Igaz, hogy a biztosítók eleve nem biztosítanak semmilyen oltással kapcsolatos egészségkárosodást?

Nem. A magyarországi biztosítótársaságok életbiztosítási termékeiben nincs a Covid-19 védőoltás szövődményeivel kapcsolatos kizárás vagy mentesülés.

Elképzelhető, hogy valaki nem köthet életbiztosítást, mert oltást kapott?

A MABISZ-nak nyilatkozó 13 biztosítótársaság szerint a Covid-19 oltással kapcsolatban semmilyen megszorítást nem alkalmaznak sem egyéni, sem csoportos biztosítás esetén, illetve nem vizsgálják szerződéskötéskor azt, hogy az adott biztosított részesült-e Covid-19 védőoltásban vagy sem.

Ha valaki maradandó egészségkárosodást szenved vagy meghal egy védőoltás miatt, visszautasíthatja a biztosító a kifizetést?

Élet- és egészségbiztosítási termékeinkben a Covid vagy egyéb oltásokhoz kapcsolódó, azokból eredő biztosítási események nem kizárt kockázatok.

Borítókép: Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!