teleltetésre fel!

2019.10.20. 13:45

Így óvjuk meg növényeinket a következő szezonra

Tavasszal és ősszel is sok munka van, de az ősz valójában a legalkalmasabb évszak arra, hogy tavaszra felkészítsük a kertet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: CandyBox Images

Az ősz sokak számára az elmúlást jelenti, de valójában ez az évszak a legalkalmasabb, hogy tavaszra felkészítsük a kertet – írja a hirado.hu.

Egy kertben mindig akad tennivaló, legyen szó a virágokról, dísznövényekről vagy akár a zöldség- vagy gyümölcsfélékről.

Az ősz egyik jellegzetessége a lombhullás, az avar eltakarításának pedig több módja is lehet.

Az egyik, amikor összegyűjtik a lehullott leveleket és megsemmisítik. Másrészt pedig fel lehet használni a kerti munkálatok során a fagyot nem tűrő növények betakarására – mondta Horváth Viktor kertészmérnök az M1 Életkor című műsorában.

Nem minden levelet lehet beásni

Horváth Viktor a lehullott szőlő- és faleveleket beássa. Elmondta, nem minden levelet szabad ugyanakkor beásni, a diólevelet például azért nem tanácsos, mert olyan anyag van benne, amely akadályozza a növények fejlődését és növekedését.

A gyepről mindenképp össze kell gereblyézni a lehullott leveleket, mert ha nem tesszük, tönkremegy a fű alatta.

A fenyő alatti tűleveleket ugyanakkor érdemes megtartani, mert az lesz a mulcs, amely magában tartja a vizet.

Sokat segít egy utolsó, tél előtti fűnyírás

A kertészek szerint a fűnél fontos egy utolsó, tél előtti nyírás, de

nem szabad nagyon rövidre vágni, mert elfagyhatnak a gyökerei.

Azokat a hagymás növényeket pedig, mint például a kardvirág vagy a dália érdemes beszedni a téli időszakra, mert szintén elfagyhatnak. Olyan helyre kell tenni, ami nem nedves, hogy ne tudjon elrohadni.

A muskátlikat is megmenthetjük a következő szezonra, egy fagymentes helyen át lehet teleltetni a növényeket, és akkor minden évben megmarad a muskátli, nem kell pénzt adni érte.

Bizonyos növényeknél a metszés is az őszi teendők közé tartozik.

A ribizlit például bármikor lehet metszeni, de nem mindegy, hogyan.

A sokszor sokfelé elágazott ágakat tőből kell kimetszeni, mert akkor már apró szemű lesz rajta a ribizli és nem újul meg. Az almatermésűek metszése is a fontos őszi munkafolyamatok közé tartozik, valamint a lemosó permetezés, amelyet a metszést követően érdemes elvégezni.

Védekező funkció

Ezzel gyakorlatilag lezárjuk a metszési sebeket, és olyan védekező funkciót biztosít a fáknak és cserjéknek, amivel a jövő évi kártevők áttelelését meggátoljuk.

Az őszi ásás és az őszi mélyszántás is nagyon fontos, mert a talaj sokkal jobban tudja tartani és fölvenni az őszi és a tavaszi esőt, illetve a hólét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!