Karakteres dekorációk

2020.10.03. 14:05

Így lehet még szebb az otthonunk: falpanelek a lakásban

Ha faldekorációt szeretnénk, már nem csupán egy tapéta vagy egy karakteres szín jöhet számításba, hanem a legkülönbözőbb textúrákat megidéző falpanelek egyre bővülő kínálata is.

Forrás: Shutterstock

Szinte minden lakberendezési stílushoz megtalálhatjuk a tökéletes megoldást, hiszen sok anyagból, a legkülönbözőbb méretekben és formákban gyártják a paneleket, változatos mintákkal, illetve festhető 3D-felületekkel. Így szabadon tervezhetünk, és kipróbálhatjuk, egy bizonyos modell hogyan mutat az adott falon – írja a Lakáskultúra.

Léteznek fa- és kőhatású, csempét imitáló, textillel vagy műbőrrel bevont darabok, de a klasszikus formák hívei vehetnek elegáns, angol stílusú falburkolatokat is. Anyaga lehet természetes növényi rost, műanyag, MDF-lap vagy valódi fa.

A faltól falig, lábazattól vagy padlótól mennyezetig sorolható típusok mellett vannak olyanok, amelyek szigetként felragasztva néznek ki a legjobban. Szép megoldás, ha a panelekből egy téglalapot rakunk ki, és ezt körbefogja egy festhető hablécből kialakított keret.

Az ívesen vagy egy sokszög oldalaival záródó (kerek, lekerekített, rombusz, három- vagy hatszög alakú) elemeket nem szükséges a sarkokig kirakni, nem mindig szép, ha vágott panellel ér véget a sor.

Szintetikus alapanyagok: PVC-panelek

Leggyakrabban nyomtatott PVC-panelekkel találkozhatunk a piacon, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak más anyagokra, tökéletesen megidézik a textúrájukat. A víz-, ütés-, UV- és lángálló, hajlítható elemeket könnyű tisztán tartani, de arra figyelni kell, hogy ne használjunk oldószeres, savas vagy lúgos tisztítószert, és ne dörzsöljük erősen, mert tönkreteheti a felületen lévő nyomtatást.

A domború, üreges PVC-t az imitálni kívánt felület struktúrája szerint nyomtatják formára. A panelek vastagsága mintafüggő, aszerint változik, hogy csempét, különböző fafajtákat, természetes követ, téglát, mozaikot utánoznak vagy valamilyen látványos 3D-felületet mutatnak hullámokkal vagy akár geometrikus mintákkal. Egy részük semmilyen felületkezelést nem igényel, de némelyik festhető.

Ezeket a dekorációs elemeket főként beltérre javasolják a gyártók, olyan helyekre, ahol nincsenek kitéve erős behatásoknak.

Szobák, fürdők falaira, konyhaszigetek, pultok előlapjaira gond nélkül feltehetjük, de a konyhapult fölötti sávba, a gázfőzőlap környékére vagy a kandalló falára nem. A panel lángálló, azonban magas hő, tűz hatására megolvad, összezsugorodik, deformálódik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!