Sosem késő elkezdeni!

2020.02.10. 22:09

Így maradhat sokáig fiatal

Pozitív hozzáállással, egészséges életmóddal és a megfelelő bőrápolással fityiszt mutathat az öregedésnek.

Forrás: Shutterstock

Mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – szól a mondás. A kinézetet sem feltétlenül az életkor határozza meg: bizony sok tényező ronthat vagy javíthat a bőr állapotán, ezért nem árt megvizsgálni, milyen hatások adódnak össze, és melyeken lehet közülük változtatni azért, hogy minél tovább megőrizze fiatalos külsejét. A Vasárnap Reggel összeállításából kiderül, mire érdemes figyelnünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Örökölt adottságok

Attól, hogy az édesanyja arca öregkorára ráncossá vált, még nem biztos, hogy az öné is pont olyan lesz. Bizonyos értelemben persze előre kódolt az öregedés mértéke: a gének kb. 20%-ban határozzák meg azt, hogy milyen sebességgel lassul a kollagén- és elasztintermelés, emiatt mikor jelennek meg a ráncok, és mennyire ereszkednek meg a szemhéjak. Ám 80%-ban önön, illetve a külső tényezőkön múlik mindez. Az időjárás, az UV-sugárzás, az étrend, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, illetve a stressz-szint mind-mind befolyásolják az ember külsejét.

Számoljon le a stresszel!

Minél hamarabb megtanulja az ellazulás technikáját, annál jobbat tesz magával, ugyanis a tartós feszültség az alábbi következményekkel jár.

  • A belső nyugtalanság hatására megfeszülnek az izmok, pl. ráncoljuk a homlokunkat, ez pedig gátolja a vér és a tápanyagok akadálytalan áramlását. Ha gyakran fordul elő ez a reakció, a sejtek megújulási folyamata lelassul, az arc fakóvá, fénytelenné válik, és bevésődnek a barázdák.
  • A stressz hatására termelődő két hormon, az adrenalin és a kortizol gondoskodik arról, hogy a szervezet megküzdjön a vészhelyzettel. Utóbbi mindehhez energiát biztosít azzal, hogy megemeli a vércukorszintet. Ez már önmagában is rontja a bőr állapotát, hiszen roncsolja annak támasztórendszerét.
  • A stressz végső soron károsítja a DNS-szálak végén található ún. telomereket is, amelyek védősapkaként óvják a kromoszómákat. Ilyenkor a sejtek életképessége csökken, öregedésük felgyorsul.
  • Az alvás csodákra képes

    A stressz mérséklése azért is fontos, mert alvászavart okozhat, ami pedig tovább ront a bőr állapotán. A hámnak ugyanis szüksége van legalább napi 8 óra minőségi alvásra, amikor az izomzat ellazul, és a szervezet csak az alapfunkciókat látja el. Eközben megy végbe a bőrsejtek megújulása, nő a kollagén és az elasztin termelődése. Éjszaka a test méregtelenítési folyamata is beindul, tisztul a bőrfelszín. A mikrokeringés élénkülésével sok oxigén és tápanyag jut a sejtekhez, ez pedig támogatja a regenerációjukat. Ha mindezekre nem jut idő a kevés alvás miatt, akkor a bőr egyre érzékenyebb, vékonyabb, rugalmatlanabb lesz, és ez idő előtti öregedéshez vezet.

    A bőrápolás fontossága

    Sajnos nincsenek olyan csodakrémek, amelyek megállítanák az öregedés folyamatát. Ám ha rendszeres mozgással, énidő beiktatásával (pl. a hobbijával, a barátokkal töltött délutánok vagy akár egy jó hátmasszázs) mérsékli az önre nehezedő stresszt, egészségesen táplálkozik, továbbá megtalálja a bőréhez illő kozmetikumokat, azzal máris jelentősen kitolhatja az öregedés folyamatát.

  • Amennyiben ráébredt arra, hogy eljött az idő az anti-aging kozmetikumok bevetésére, kezdje a táplálást antioxidáns-tartalmú krémekkel, szérumokkal, amelyek C- és E-vitamint, retinolt, zöld teát tartalmaznak.
  • Sose feledkezzen meg a fényvédő termékek használatáról! A káros sugarak sajnos a legegészségesebb életmód esetén is komoly károkat okozhatnak a bőrnek.
  • A bőr öregedését gátló termékek közül is mindig a bőrtípusához illő állagút válassza!
  • Vizet inni muszáj!

    Mivel a sejtek kb. 70%-a víz, a megújulásukhoz folyamatosan szükség van a folyadékpótlásra. Az egészséges, telt alakú sejtek kevésbé ráncosodnak, sokkal frissebb külsőt eredményeznek. Fontos azonban, hogy azt a napi 2 litert ne egyszerre, hanem kisebb adagokra elosztva fogyassza el, különben a vese szinte azonnal kiválasztja a felesleget, és a víz anélkül távozik, hogy eljutott volna a bőrsejtekhez.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!