Fotó: Facebook / Hisztéria Cukrászda

Íme az ország tortája: a Curiositas lett a győztes

A Magyar Cukrászok Ipartestülete kihirdette az Magyarország tortája verseny győztesét. A 6 döntős közül Füredi Krisztián tortája, a Curiositas lett a nyertes.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére – írja a Mindmegette.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről. Kedden reggel az Országházban kiderült, mely cukrász alkotása lett idén a nyertes. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda tortája, a Füredi Krisztián által készített Curiositas lett a nyertes.

A torta összetétele: fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birszselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat.

Curiositas 2020 Ország Tortája!👏🏼👏🏼💪🏾

Közzétette: Hisztéria Cukrászda – 2020. augusztus 4., kedd

Latinul kíváncsiság, magyarul izgalmas, újszerű, ez a kuriozitás. A torta pontosan ilyen érzéseket kelt. Kevesen tudják, hogy a birsalma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nyers állapotban szinte élvezhetetlen.

Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

Ezek voltak a döntős torták

Február elején az Magyar Cukrászok Ipartestülete kihirdette az Magyarország tortája verseny 2020-as döntőseit, tegnap pedig nyilvánosságra hozták a 6 cukrászremekről készített fotókat, és azt is, melyik miből áll, hogyan épül fel.

Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről.

Érdekesség, hogy idén a mák, a mandula és a birs több versenyzőnél favorit volt, több torta alapízeit is ezek képviselték.

HUNYADI KRÓNIKÁJA – SZTARACSEK ÁDÁM TORTÁJA

Ez a torta a gesztenye, törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder ízvilágát foglalja egybe.

Törökmogyorós, törökmogyorópasztás piskóta, mogyorós ropogós réteg, feketeribizlis, feketeszedres zseléréteg és gesztenyés vajkrém. Az intenzív gyümölcs, gesztenye és a mogyoró összhangja ez a sütemény.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

TÉTÉNYI ÁFONYÁS MANDULA – SZTARACSEK ÁDÁM TORTÁJA

Ebben a tortában az áfonya és a mandula összhangjára törekedett a készítője. A piskóta mandulaliszt és házi mandulapaszta felhasználásával készült. Mandularopogós talp és házi mandulapralinés vajkrém. Az áfonya pedig töményen gyümölcszselé formájában van jelen a tortában. Több tészta és vaj, kicsit elfelejtve a mousse-ok és kevés tésztás desszertek világát.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

FENSÉGES FÜGÉS MANNA – MARSA ÉVA HELÉNA TORTÁJA – VANÍLIA ÉS GELARTO CUKRÁSZDA

A torta alapja dió felvert, melyet ropogós- karamellizált dió rétegez. Jonatán almából készült betét kellemes savassága teszi üdévé, mely rétegeket ágyas füge pálinkával lazított könnyed dió mousse ölel körbe. Ezt követi az aszalt fügében gazdag, zamatos füge betét. A külsejét fügéből készült gyümölcs glasing, dió, füge szórat és csokoládé díszíti.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

MÁKVIRÁG – SZÍVÓS ZITA, POÓR ISTVÁN TORTÁJA – BUDAPEST, MAJOR CUKRÁSZDA

Mákos mandulalisztes felvert, eperzselé, citrom mousse, eper mousse, citromkrém, fehércsokoládés glazing. Üde, könnyed, torta, mely gabonalisztet nem tartalmaz. Dió- és mogyoróféléket sem tartalmaz, hogy minél szélesebb közönség részére fogyasztható legyen.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A KÉSŐBBI GYŐZTES: CURIOSITAS- FÜREDI KRISZTIÁN TORTÁJA – HISZTÉRIA CUKRÁSZDA

Fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse, tejcsokoládés bevonat.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

SZEGEDI BOSZORKÁNY- GYURIS LÁSZLÓ TORTÁJA – A CAPELLA CUKRÁSZDA

A máké a főszerep: mák felvert mézzel és kandírozott naranccsal, mák mousse mézzel és citromhéjjal, piros és fekete ribizlis krém, tejcsokoládés glazing. A 17. századi boszorkányüldözés során megtartott perek több mint felét Szegeden tartották, a most már Boszorkányszigetnek keresztelt területen. A mák, mint mágikus finomság, a magyar konyha jellegzetes fűszere, és a névadóinkhoz visszatérve ősi vajákos növény hírében is állt.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A továbbjutott tortákon túl a zsűri egy „hagyományőrző különdíj” odaítéléséről is döntött, melynek nyertese a Fortissimi – Bátrak tortája, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotott Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére, a térség jellegzetes alapanyagaiból: hajdina, köles, kukorica, mák, méz, túró.

Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

A szakmai zsűri – Baracskay Angéla cukrászséf, Gerő Eszter cukrászmester, Andrész Zoltán cukrászmester, Kiss Zoltán cukrászmester, Mészáros Gábor cukrászmester, Szervánszky László cukrászmester és Tóth Norbert cukrászmester – háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest.

Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat helyben kellett elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választotta meg a győztest.

Hozzászólások

könyvbemutató
Semjén: Szent II. János Pál pápa élete nyitott könyv volt
Illegális bevándorlás / 5 órája
Kurz: a menedékkérők európai szétosztása nem fog menni
Ausztria egyike volt annak a négy országnak, amelyek ellenezték a francia-német kezdeményezést.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PÁZSI ANDRÁS 72 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. szeptember 23-án 16 órakor veszünk végső búcsút az alsósági temetőben, evangélikus szertartás szerint. Köszönetet mondunk a véradók segítségéért. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH ZOLTÁNNÉ szül. Horváth Judit Katalin életének 54. évében súlyos betegségben megpihent. Végső nyugalomra helyezése szeptember 25-én, pénteken 11.00 órakor lesz a Jáki úti temetőben, előtte 9.45-kor gyászmisét tartunk az oladi új templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Kérjük a koszorúk, sírcsokrok és a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANTAL JÓZSEF 76 évesen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése szeptember 24-én, csütörtökön 14.00 órakor lesz Torony ondódi temetőjében, előtte 13.30-kor gyászmisét tartunk lelki üdvéért. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik bármely módon velünk éreznek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SOPONYAI GYULÁNÉ szül. Dömötör Éva életének 74. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2020. szeptember 25-én, a 10 órakor kezdődő gyászmisét követően, 11 órakor veszünk végső búcsút a celldömölki temetőben, katolikus szertartás szerint. A szertartást követően kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Mikor a testemet roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BAZSÓ KÁROLY a Hídépítő nyugdíjasa életének 81. évében elhunyt. örök nyugalomra helyezése 2020. szeptember 25-én, pénteken 14.30-kor lesz a Herényi temetőben. Előtte gyászmise 13.30-kor a Herényi templomban. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat és szépet, De a kegyetlen betegség mindent összetépett. Csoda volt, hogy éltél és bennünket szerettél, Nekünk nem is haltál meg, csak álmodni mentél. Egy reményünk van, mi éltet és vezet, Hogy egyszer majd találkozunk veled." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JURASITS ISTVÁNNÉ szül. Krójer Magdolna 57. életévében megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása szeptember 26-án, szombaton, a 13.30-kor kezdődő gyászmisével lesz a szentpéterfai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon velünk éreznek. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család
"A szeretet mindent remél." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy NÉMETH FERENC életének 82. évében megpihent. Végső nyugalomra helyezése szeptember 24-én, csütörtökön, a 16.15 órai gyászmisét követően 17 órakor lesz a kisunyomi temetőben. Emlékét megőrizzük. Gyászoló szerettei
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, Nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PÉK KATALIN életének 46. évében örökre megpihent. Szeretett halottunktól szűk családi körben búcsúzunk. Gyászoló család
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, emlékét őrizze béke és nyugalom." Megtört szívvel tudatjuk, hogy KENDIK LÁSZLÓ életének 76. évében örökre itt hagyott bennünket. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 14 órakor lesz a körmendi városi temetőben. Gyászmise aznap 13 órakor a római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
"Az édesanyák nem halnak meg, csak fáradt szívük megpihen." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VASVÁRI JÓZSEFNÉ szül.: Mondl Katalin életének 85. évében örökre megpihent. Örök nyugalomra helyezése 2020. szeptember 25-én, pénteken 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Lelki üdvéért gyászmise előtte 13.30-kor a Szalézi templomban lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
"Fáradt gyenge teste megpihenni tért, Hosszú szép idő volt amit ő megélt. Türelemmel várt az Úr hívó szavára, Most belépett boldogan az örök hazába. Istennek országa legyen a te hazád, Nyugodjál békében drága Édesanyánk." Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága édesanya, nagymama, dédi, anyós és rokon ÖZV. TÓTH LÁSZLÓNÉ szül.: Vincze Julianna életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 11 órakor lesz a Jáki úti temetőben Gyászmise aznap 8 órakor a Székesegyházban lesz. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Hosszú volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Végső, utolsó utadra indulj megnyugodva, Szeretetünk elkísér égi otthonodba." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, testvér, após és rokon LŐRINCZ FERENC életének 62. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 13 óra 15 perckor lesz a sárvári Sári temetőben. Előtte 12 óra 30 perckor gyászmise a Szent Miklós-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban és gyászunkban velünk éreznek, utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Emlékezünk édesapám SZŰCS ISTVÁN halálának 3. évfordulóján. Leánya Marika és élettársa Lajos
"Nem múlnak Ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek, Ők itt maradnak bennünk csöndesen még... " Fájó szívvel emlékezünk BELSŐ JENŐNÉ szül.: Németh Anna halálának 2. évfordulóján. Szerettei
"Elmentem tőletek nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok nézzetek az égre." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS TIBOR lánkapusztai lakos életének 65. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz az ostffyasszonyfai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó Nap, De szívünkben él és örökké ott marad." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUDAI JÁNOSNÉ szül. Korpics Anna életének 75. évében elhunyt. Végső búcsút 2020. 09. 21-én, hétfőn a 14 órai gyászmisét követően 15 órakor veszünk tőle a rábafüzesi temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Úgy ment el ahogy élt, csendesen, emberként." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS GYULA agrármérnök életének 84. évében eltávozott közülünk. Szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
"Úgy ment el, ahogy élt, csendesen emberként." Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PUP GÁBOR 60 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 22-én, kedden 14 órakor a sárvári városi temetőben lesz. Gyászmise aznap reggel 7 óra 15 perckor a Szent László-templomban. Kérjük egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Ezúton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak és utolsó útjára elkísérik. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Az Entzbruder Dezső Gimnázium 1970-ben érettségizett IV.C osztály diákjai 50 éves érettségi találkozójuk alkalmából kegyelettel emlékeznek elhunyt TANÁRAIKRA és OSZTÁLYTÁRSAIKRA
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy EMBER TIVADAR 91 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 13.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. A gyászoló család
covid-19 / 7 órája
A fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes egy új kutatás szerint
Jubileumi sakkezüstérem / 8 órája
Kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott a Haladás VSE együttese
Pum András
karrier / 8 órája
Az irodalom játék és beszélgetés – Tóth Kingával, a sárvári születésű művésszel beszélgettünk
Tóth Kata
kézilabda / 9 órája
Pályán a lányok – Nagy csatát nyert a Büki TK kézicsapata
Tóth Gábor
rekord / 9 órája
Japánban él a legtöbb idős ember
szomorú / 10 órája
Sylvester Stallone gyászol: elhunyt az édesanyja