új világ nyílhat

2017.09.08. 16:34

Ismeretlen élőlényeket rejt az Antarktisz

Ausztrál tudósok szerint még fel nem fedezett életformák élhetnek az antarktiszi jégbarlangokban.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói algák, moszatok, apró állatok és korábban nem ismert élőlények DNS-nyomait találták meg jégbarlangokban, amelyeket a Ross-sziget egy aktív vulkánja, az Erebus gőzei vájhattak ki.

„Nagyon magas hőmérséklet lehet a barlangokban, némelyikben akár 25 Celsius fok is. Az ember kényelmesen érezheti magát odabent egy pólóban is. A barlang bejáratát megvilágítja a természetes fény, amely néhány barlang mélyére is átszűrődik a vékony jégrétegen át” – számolt be a kutatásról Ceridwen Fraser, az ANU vezető kutatója.

A barlangokban talált DNS hasonló volt növények és állatok DNS-éhez, például az algákéhoz, moszatokéhoz és gerinctelenekéhez, amelyeket másfelé meg lehet találni az Antarktiszon, ám a DNS-mintákban voltak olyan szekvenciák, amelyeket nem tudtak azonosítani.

„A tanulmányunk bepillantást enged abba, hogy mi élhet az antarktiszi jég alatt – akár új növény- és állatfajok is lehetnek ott” – mondta Fraser.

Laurie Connell társkutató, a Maine-i Egyetem tudósa hozzáfűzte, hogy a talált DNS-mintákból még nem következik, hogy ezek az élőlények még mindig élnek is a jégbarlangokban. „A következő lépésben alaposabban meg kell vizsgálni a jégbarlangokat, és élőlények után kell kutatni. Ha léteznek, akkor egy izgalmas, új világ kapuja nyílik meg” – magyarázta Connell.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!