Etiópiai merénylet

2021.06.21. 16:35

Ismeretterjesztő film készült a meggyilkolt szegedi kutatók emlékére

Varázslatos Etiópia – Magyarok a napégette arcúak földjén címmel háromrészes ismeretterjesztő filmsorozatot készítettek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói és kutatói az egyetem 2012-ben az afrikai országban meggyilkolt munkatársai emlékére – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

Vasvár, 2012. február 11. Fábián Tamás portréja és urnája az Etiópiában 53 esztendõs korában meggyilkolt geográfus búcsúztatásán a Vas megyei Vasvár temetõjében. A szegedi kutatókból álló turistacsoportot 2011. január 17-én érte támadás Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben Fábián Tamás mellett életét vesztette Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos, valamint két német és egy osztrák állampolgár. MTI Fotó: Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A közlemény szerint az Etiópia négy világörökségi helyszínén is forgatott sorozat elkalauzolja a nézőket a magyar közönség számára szinte ismeretlen afrikai ország festői tájaira.

Az útifilm készítői karácsonykor örökítették meg a kopt szerzetesek táncát a Lalibela sziklatemplomainál összegyűlt több százezres tömegben. Útjuk során felkeresték Etiópia számos páratlan természeti és kulturális értékét, és meglátogatták két nemzeti parkját is.

Jártak a Föld legforróbb sivatagában, a Danakil-mélyföldön, és álltak az Erta Ale vulkán izzó lávafolyama mellett is, ahol

emléktáblát helyeztek el a 2012-ben terroristák által meggyilkolt szegedi kutatók, egyetemi oktatók, Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére.

A filmsorozat bemutatja ezt a távoli, ám roppant sokszínű és változatos országot négyezer méter fölé magasodó hegycsúcsaival, ókori obeliszkjeivel és kilencszáz éves, sziklába faragott templomaival.

A film készítését a Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. A sorozatot júniusban és júliusban több helyi televízió is bemutatja.

Magyar kutatók halála

Egy szegedi kutatókból álló turistacsoportot 2012. január 17-én ért támadás Etiópia Afar térségében, az Erta Ale vulkán közelében. A merényletben életét vesztette az 53 esztendős Fábián Tamás szegedi geográfus, a 39 éves kutató bőrgyógyász Szabad Gábor, valamint két német és egy osztrák állampolgár.

Borítókép: Fábián Tamás ravatala búcsúztatásán a Vas megyei Vasvár temetőjében 2012-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!