nem mindegy, hogy mikor

2018.10.03. 14:00

Jót tesz-e a reggeli kávé?

Az igazi szerelmeseknek már kora reggel csak a fekete ital körül járnak a gondolatai.

Vannak, akik az első kávét a munkahelyükre menet isszák meg, míg az igazi szerelmeseknek már kora reggel csak a fekete ital körül járnak a gondolataik: amint kipattan a szemük, azonnal édes szavakat súgnak a kávéfőző fülébe, hogy minél hamarabb belekortyolhassanak a forró, aromás feketébe. De vajon tényleg a reggeli a legjobb időpont a kávézáshoz? – írja az Origo.

Végül is azért fogyasszuk, hogy képesek legyünk a munkára összpontosítani, és ne ragadjon le a szemünk a számítógép előtt vagy egy megbeszélésen. Ám Dr. Sarah Brewer elmondása szerint az emberek túlnyomó többsége

túl korán issza meg a kávéját.

Az lenne ugyanis a legideálisabb, ha a legelső csészével tíz órakor fogyasztanánk el. De miért is kellene figyelembe venni bármilyen időpontot is?

Azért, mert a testet reggel 8 és 9 óra között elárasztja a kortizol nevű stresszhormon – ez persze teljesen természetes folyamat az éjszakai alvás után. Ennek hatására kezdi el a szervezetünk mozgósítani az energiákat, vagyis: ennek köszönhetően leszünk éberek.

A stresszhormon onnan kapta a nevét, hogy stresszhelyzetekben, vagy ha félünk valamitől, többet termel belőle a szervezet.

Kortizolt naponta három időpontban termelünk: kora reggel, délben és este. Ilyenkor (normális esetben) ébernek érezzük magunkat. Reggel a vérkortizol szintje az ébredés utáni fél és két óra között a legmagasabb.

A koffein megzavarja a természetes bioritmust:

a szervezetünk érzi a koffeint, erre hagyatkozik, és kevesebb kortizolt termel. Ám egy idő után jelentkezni fog egy kellemetlen mellékhatás: koffeintolerancia. Vagyis ra megszokott mennyiség egyre enyhébb hatást vált ki. Ez azt jelenti, hogy sem a hormonoktól, sem a koffeintől nem várhatunk már csodát.

Ezért a legszerencsésebb, ha délelőtt tíz és dél között, valamint kettő és öt között iszunk kávét. A kortizol szintje ugyanis ekkor a legalacsonyabb a szervezetünkben, így elkerülhetjük a kellemetlen mellékhatásokat.

Amennyiben teljesen más a bioritmusunk, legalább arra figyeljünk, hogy ébredés után egy órát várjunk, mielőtt lefőzzük a feketét. Ez persze nemcsak a kávéra, hanem az összes koffeintartalmú italra igaz.

Amennyiben egy kicsit rugalmasabbak vagyunk, néhány apró változtatással elérhetjük, hogy kedvenc reggeli italunk még jobban a kedvünkben járhasson.

Borítókép / Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!