Vízkereszti ebéd

2020.01.07. 12:08

Kapuváriak főztjét várták tömött sorokban a rászorulók Rómában

A sorban állók elmondták, a magyarok főznek a legjobban.

Forrás: Facebook

Tömött sorok vártak Róma belvárosában a Kapuvári ÍzvadÁszok csapata készítette meleg ünnepi ebédre hétfőn, miután 2015-től hagyománnyá vált, hogy minden évben január 6-án a Szent Egyed közösség római konyháján a magyar amatőr szakácscsapat főz a rászorulóknak.

Olasz kérésre az idei asztalokra gulyásleves került. Desszertként az Olaszországban nem ismert szaloncukrot és a Cserpes Sajtműhely Trudiját osztották szét, ami szintén rendkívüli finomságnak számít Rómában.

Az olasz főváros központi Trastevere negyedében található szegénykonyhán tömött sorokban várakoztak a magyarok főzte ünnepi ebédre. Eredetileg mintegy ötszáz embert vártak, de sokkal többen voltak: a sorban állók elmondták, a magyarok főznek a legjobban, ezért már várták a vízkereszti ebédet.

Végül még az udvaron is asztalt kellett felállítani, de még így sem fért el mindenki.

Magyar László, az ÍzvadÁszok csapatának vezetője beszámolt arról, hogy az idén is mindent Magyarországról szállítottak Rómába a 40 kilogramm marhahústól a 15 kilogramm hagymán át egészen a nyolcvan literes lábasokig.

Hangsúlyozta, az ÍzvadÁszok továbbra is missziójuknak tartják a rászorulók segítését. A Szent Egyed közösséggel kialakított együttműködés keretében immáron hagyománnyá vált, hogy december 24-én Kapuváron, 25-én a közösség budapesti templomában rendezett ünnepi ebédet készítik el, majd vízkeresztkor már a Vatikánnal szomszédos konyhán főznek szeretetebédet. Magyar Lászlóné Pócza Katalin a hatalmas, szintén Magyarországról hozott fehérkenyeret szeletelte fel, ami az ebédvendégek szerint szintén nagyon finom volt.

Hámori György kapuvári polgármester elmondta, hogy az ÍzvadÁszok mögött a város egésze felsorakozik, amikor segítésről van szó. Kiemelte az önkormányzat támogatását, valamint a kapuvári vállalkozók nyújtotta segítséget, akik ingyen adják a pirospaprikát, a főzéshez használt vizet, a kenyeret és a savanyúságot is. Kifejtette, a már hatodik alkalommal megrendezett római jótékonysági szolgálat közösséget teremtett: 2015-ben egy asztalnál elfért a támogatók száma, azóta azonban megszámlálni is nehéz, hányan igyekeznek segíteni.

A polgármester kiemelte, hogy

az adventi időszakban indult el az ÍzvadÁszok és a város a Szeretet szigete nevű kezdeményezése, amellyel tartós élelmiszereket gyűjtenek az erre rászorulóknak. A szekrény pedig, ahol az élelmiszert névtelenül ott lehet hagyni, sohasem üres.

Marco Sala, a római Szent Egyed közösség egyik vezetője kifejtette, hogy a magyarok már megszokott vízkereszti érkezése nem jelképes, hanem nagyon is konkrét és jelentős segítségnek számít, hiszen ízletes ünnepi étel kerül a római szegények asztalára minden január 6-án. A rászorulóknak nyújtott segítség, a közös ebéd is hozzájárul egy összetartóbb Európa megépítéséhez. A magyarok ráadásul jól főznek, nagyon finom ételt készítenek és az a tudat, hogy magyar barátaink több mint ezer kilométert megtesznek csak azért, hogy ünnepet hozzanak a hideg téli napokban a római utcákon élők életébe, önmagában vigasz jelentette ki Marco Sala. A menza falára kartonlapra írt felirat hirdette, hogy az ebédvendégek köszönik a magyarok segítségét.

A Szent Egyed közösség 1988 óta működő trasteverei konyháján napi ezer ételadagot osztanak szét. A rászorulók 75 százaléka a római utcákon élő külföldi.

Borítókép: Kapuvári ÍzvadÁszok főznek Rómában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!