érdekességek és nehézségek

2018.10.07. 07:00

Két vasi fiatal mediterrán motoros kalandra indult (galériával)

Szeptember elején, a nyaralószezon végén két vasi fiatalember izgalmas mediterrán motoros túrára indult Vas megye déli részéről. Egyiküket, a körmendi Urbán Tamást kérdeztük élményeiről, tapasztalatairól.

Rózsa-Gulyás Regina Olimpia

- Nyár elején találtuk ki jó barátommal, Király Róberttel, hogy elmotorozunk Montenegróba- kezdi élménybeszámolóját.- A szervezés nem volt nagy munka, hiszen kevés pontot fikszáltunk, egyetlen szállás volt lefoglalva 3 napra Montenegróban. A többit ott és akkor oldottuk meg.

Urbán Tamásnak jólesett a pihenés, mikor Montenegróba értek.
Fotó: Király Róbert

A fiatalok kellemes tapasztalatokkal tértek haza, sokan szívesen segítették őket. Az első napon Zágrábon át indultak Bosznia felé. Szarajevóban eltévedtek, egy taxis mutatta meg nekik a helyes irányt. Egy közeli kis faluban találtak maguknak szállást. A következő nap is tartogatott izgalmakat. Indulás után a szerpentines utakon haladva elromlott egyikük kuplungja. Montenegróban hamar találtak szerelőt, aki előrevette az ő problémájukat, így – bár némi csúszással, de – mehettek tovább. A lefoglalt szállásukra késve, csak 11 óra körül értek oda. Két ott dolgozó fiatal hölgy segített nekik (némi telefonos barkóbával), felhívták a főnöküket, aki a kései órában is csinosan érkezett az apartmanhoz a kulcsokkal.

 

-Volt mit kipihenni. A motoros felszerelésben majd megsültünk, a második nap estéjére pedig a tartás miatt fájt a derekunk, hátunk és a tenyerünk is. Legurítottunk egy-egy korsóval a helyi sörökből is. A parton 1.5 eurót fizettünk érte, a boltban pedig csupán 80 cent volt a 0,5 liter.

Róbert és Tamás a túrát kétnapos ráadás pihenéssel szakították meg. Négy kilométeres sétát tettek Budva óvárosába pár hűsítő kitérővel. Nagyon szépnek találták az öreg épületeket, de a tengert sem vetették meg.

A legszebb látvány mégis a hazaúton tárult eléjük. Nem csak a széles, szuper hegyek közti utakat, de a horvátországi panorámautat is többször kiemelte beszélgetésünk alatt Urbán Tamás Ezen (D8) hazafelé szelték a kilométereket.

Páratlan látványban volt részük a motoros út alatt
Fotó: Király Róbert

- A Kotori öböl viszont egyszerre volt remek látvány és egy kis csalódás. A páratlan szépségű hely annyi turistát vonzott, hogy 2 km-es dugó volt még szeptemberben is.

A hazafelé vezető úton sem maradtak kaland nélkül. Gyertyát kellett cserélniük, s egy aprócska repedés keletkezett egyikük személyi igazolványán. A horvát határőrök egyike ezt meg is jegyezte nekik, de meglepetésükre egy morcos társa simán átengedte őket.

- Rájöttünk, nem kell tartani egy ilyen motoros úttól. Egyáltalán nem volt drága sem. Már körvonalazódik egy hasonló program a következő évre is.- zárta az élménybeszámolót beszélgetőpartnerünk.

Felejthetetlen élmény marad a 2018-as motoros túrájuk
Fotó: Király Róbert

Arra is kíváncsiak voltunk, milyen tippekkel tudják ellátni a hosszú – esetleg pont erre az – útra induló motoros kalandorokat:

- Tájékozódjunk a tervezett ország, országok látnivalóiról, és úgy tervezzünk útvonalat, ne a legrövidebb úton. Minél hosszabb, annál jobb. A motort becsületesen készítsük fel, nézzük át, mert ezer kilométerre egy filléres alkatrész hibája is súlyos pénzekbe kerülhet. A csomagolásnál (ruházat, élelmiszer, stb.) kerüljük el a túlzást, felesleges dolgokkal ne pakoljuk agyon a gépet. Könnyen törő, de lényeges alkatrészeket (kupplung-fékkar, index) ha van, érdemes eltenni- csak egy eldőlés után is jól jönnek. Szerszám, szükséges kenőanyagok, ha minimálisan is, de legyen nálunk! Idegen országokban, ismeretlen útszakaszokon óvatosan vezessünk, a helyi közlekedési morál, vagy csak egy beláthatatlan szerpentin nehogy meglepetést okozzon!– mondta Király Róbert.

- Felesleges sátorral foglalni a helyet a csomagok között. Nagyon könnyen lehet 20 euró körül találni apartmant. Indulás előtt ismerősöktől és fórumokon érdemes a helyi dolgokról tájékozódni.Amennyiben spórolni szeretnénk, ne Horvátországban töltsük el az idő nagy részét, hiszen ez a legdrágább a bejárt országok közül. Szlovénia, Montenegró és Bosznia is olcsóbbak- szedte össze a tudnivalókat Tamás.

Mit érdemes mindenképpen kipróbálni?

- A helyi ételektől nem szabad félni, semmivel nem rosszabbak a hazainál. A sörökkel ugyanígy voltunk. Budvában az egyik legemlékezetesebb étel egy hatalmas csevaphoz hasonló húsos étel volt szezámmaggal grillezve. A látnivalók közül a D8-as panorámaút kihagyhatatlan.

Ön vagy ismerőse is járt hasonló kalandos (motoros) túrán? Írja meg nekünk élményeit, küldjön fotót a [email protected]!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában