expedíció

2018.05.11. 18:45

Klein Dávid és Varga Csaba már úton van a csúcs felé

A fiúk ezekben a percekben is másznak, Klein Dávid a 8027 méteres Sisapangma, Varga Csaba pedig a 8586 méteres Kancsendzönga csúcsa felé tart.

Az időjárási körülmények alakulása, az akklimatizációs körök haladása és a számíthatatlan tényezők összjátékának köszönhetően Klein Dávid és Varga Csaba ugyanazon a napon, május 11-én indult el a csúcsmászásra – írták a szervezők sajtóközleményben.

Klein Dávid és Varga Csaba

Klein Dávid a Sisapangma 8027 méteres csúcsát, míg Varga Csaba a Kancsendzönga 8586 méteres csúcsát célozta meg.

Klein Dávid március 27-én indult el a Liszt Ferenc repülőtérről a Himalájába. Idei tavaszi célja, hogy első magyarként mássza meg oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül a Sisapangma főcsúcsát. Ezzel még egy fontos lépéssel közelebb juttatva a magyar hegymászást a Himalája Koronája küldetéshez, amelynek lényege, hogy a mind a 14 nyolcezres csúcson álljon magyar hegymászó.

Dávid a sikeres Mera Peak (6476 méter) elő-akklimatizációs trekkinget követően április 20-án érte el a Sisapangma 5600 méteren kialakított alaptáborát. Az itt lezajlott stratégiai megbeszélések során eldőlt, hogy Dávid két olasz hegymászó, Sebastiano Valentini és Mario Vielmo társaságában mozog majd a hegyen, akikkel közös expedíciós tapasztalata is van, hiszen a 2016-os, sikeres Annapurna-expedíción is velük mászott.

https://www.facebook.com/KalifaPage/photos/a.250283955167029.1073741828.241910066004418/824271867768232/?type=3

Az akklimatizációs köröket megnehezítette a kíméletlen időjárás, a sokszor 100 km/órát is meghaladó szélerősség, a folyamatos havazás, az extrém hideg és a rossz látási viszonyok. Dávidék ráadásul igazi „keményvonalas expedíciót” folytatnak, hiszen a Sisapangmán idén alig 20 hegymászó van a hegyen és nincsenek előre lefektetett kötelek a hegyen, a fiúk így csak magukra számíthatnak.

Az expedíciót beárnyékolta Boyan Petrov bolgár hegymászó eltűnése, akit jelenleg is keresnek. Mario Vielmo, Dávid olasz mászótársa pedig egyre jobban elmérgesedő fogfájással küszködik, amely kétségessé tette csúcsmászását.

Dávid azonban minden nehézség ellenére motiváltan és jó erőben indult el, hogy első magyarként érje el a Sisapangma főcsúcsát.

Varga Csaba április 1-én indult el Budapestről. Idei célja a 8586 méteres Kancsendzönga megmászása, amely a világ harmadik legnagyobb óriása és 2014 óta senkinek sem sikerült elérni a csúcsát. Csaba harmadik magyarként mászhatja meg a hegyet Erőss Zsolt és Kiss Péter után, akik 2013-ban, 5 évvel ezelőtt sikeresen értek fel a csúcsára, azonban a lefelé tartó úton eltűntek.

Emlékük előtt tisztelegve a Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Kancsendzönga egyik legfontosabb célja volt, hogy régi hegymászó szokás szerint emléktáblát helyezzünk el a hegy 5500 méteren kialakított alaptáborában.

A Csák Attila szobrászművész által készített és adományozott emléktábla április 16-án került a végső helyére, egy erre megfelelő sziklához erősítve, amely a Kancsendzönga csúcsa felé néz. Az emléktáblát a magyar társadalom egészének ajánlottuk és közös, nemzeti sikerként gondolunk rá – áll a közleményben.

Csaba ezután megkezdte az akklimatizációs köröket és a szörnyű időjárási körülmények ellenére egyre nagyobb magasságokba jutott fel. Több éjszakát is el tudott tölteni 7000 méter felett, ezzel mélyítve el az akklimatizációját. A nehéz körülmények ellenére egészen 7300 méterig fel tudott mászni, amelynél magasabbra az akklimatizációs körök keretén belül senki nem jutott fel idén a Kancsendzöngán.

A hegy érdekessége, hogy a nyolcezresek között ennek a leghosszabb a csúcsmászási szakasza. Az egyértelmű időjárási ablaknak köszönhetően a hegyen lévő legtöbb hegymászó egyazon időpontban fog elindulni, így Csaba nem lesz egyedül.

Az emléktábla elhelyezésén túl Csaba célja volt, hogy a csúcsmászás során koszorút helyezzen el azon a helyen, ahol Erőss Zsolt és Kiss Péter vélhetően eltűntek. Erre is most nyílhat majd alkalma, hiszen május 11-én elindult, hogy harmadik magyarként érjen fel a világ harmadik legnagyobb csúcsára.

Borítókép: A fiúk kedden 6400 méteren jártak / Kalifa Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!