csak természetesen

2017.10.28. 12:00

Köhög, puffad, nehezen alszik? Igyon gyógyteát!

Gyengéd segítség vegyszerek nélkül: a megfelelő keveréktől rövidesen jobban érzi majd magát.

Egy bögre friss, meleg gyógytea nemcsak a léleknek, de a testnek is sokat segíthet, számos bajra kínálhat megoldást – írja a Mindmegette.

Ha nincs külön feltüntetve, akkor a herbákat általában nem kell felfőzni, csupán forrázatot kell készíteni belőlük, mégpedig lefedett edényben, hogy az illóolajok ne párologjanak el. Az ízesítéshez mézet használjon.

TEJES HAGYMATEA

Kiváló feszültségoldásra, lazításra, sőt, a köhögést is enyhíti.

Recept: Hámozzon meg 1 nagyobb fej hagymát, vágja félbe, majd a vágott oldalával lefelé tegye1 csésze meleg tejbe. Lefedve hagyja ázni 15 percig, aztán vegye ki a tejből, és ízesítse mézzel az italt. Legjobb, ha lefekvés előtt kortyolgatja el.

FEHÉRFAGYÖNGY-TEA

Kiváló szer a vérnyomás szabályozására.

Recept: Este tegyen 6 teáskanálnyi herbát 3 csésze hideg vízbe, majd másnap reggel szűrje le, egy picit melegítse meg a teát, és apró kortyokban igya meg. Kúraszerűen alkalmazza: 3 héten keresztül napi 2 csészényit fogyasszon belőle, és az első adagot még reggel, éhgyomorra igya meg. Csökkenti a magas vérnyomást, az alacsonyat pedig megemeli.

KÖKÉNYTEA

Bélgörcsoldóként ismert, de a gyomorégés és a teltségérzet megszüntetésére is alkalmas.

Recept: Öntsön le fél liter forrásban lévő vízzel 1 evőkanál szárított herbát, lefedve hagyja állni 10 percig, majd miután leszűrte, óránként igyon meg belőle 1 pohárral.

GOLGOTAVIRÁG-TEA

Álmatlanság, elalvási és alvási zavarok, valamint szorongás esetén hatásos.

Recept: Tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe 1 kávéskanálnyi szárított növényt, és 5-10 percig hagyja ázni. Szűrje le, és lefekvéskor igyon meg belőle 1 csészényit.

MÁLYVA-TEA

Torokfájás, íny- és mandulagyulladás esetén ajánlott.

Recept: Öntsön le 2 teáskanálnyi szárított herbát 1 csésze forró vízzel. 10 perc múlva szűrje le, és napjában többször is gargarizáljon vele.

CITROMFŰTEA

Alvászavarok esetén hatásos.

Recept: Forrázzon le 1 teáskanálnyi citromfűlevelet vagy 1 db teafiltert 1 csésze vízzel, 8 perc múlva szűrje le, majd mézzel édesítve igya meg.

HÁRSFAVIRÁGTEA

Ez a légúti hurut egyik legjobb ellenszere.

Recept: Öntsön le fél liter forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított virágot. 10 perc elteltével szűrje le, és 2 evőkanál mézzel, valamint 2 teáskanál citromlével ízesítve fogyassza el, ha lehet, inkább a nap második felében.

GYERMEK-LÁNCFŰTEA

Remek salaktalanító, de felfúvódás esetén is segít.

Recept: A szárított herbából áztasson be 3 evőkanálnyit 1 liter hideg vízbe. 1 óra múlva forralja fel, és főzze 5 percig. Miután leszűrte, többször is igyon belőle a nap folyamán.

KAMILLATEA

Hatásosan enyhíti a gyomorfájás, illetve a felfúvódás kellemetlen tüneteit.

Recept: Forrázzon le 1 csésze vízzel 1 púpozott evőkanálnyi szárított kamillavirágot, lefedve hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta 3-4 alkalommal, az étkezések között igyon meg belőle 1-1 csészével.

Borítókép: Pixnio

Címkék#gyógytea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!