történelmet akartak írni

2019.05.27. 22:44

Megérkezett a téli hegymászás lengyel legendája

A kommunista időkben a menekülés egyik módja a hegymászás volt, amihez sportútlevél járt.

Forrás: Csupasport

Megérkezett Budapestre a legendás lengyel hegymászó, Krzysztof Wielicki, aki kedden tart előadást a Lurdy Rendezvényközpontban, de előtte még interjút adott a Csupasportnak.

A nyolcvanas évek sikeres lengyel expedíciói Wielicki szerint azért voltak annyira sikeresek, mert a szerencsének köszönhetően sok expedíciót tudtak szervezni, és ha több az expedíció, nagyobb a siker esélye is. A kommunista Lengyelországban, ha valaki tenni akart valamit, akkor valamibe menekülnie kellett. Ilyen volt a hegymászás, a hetvenes évek közepétől utazhattak a világban sportútlevelekkel – mondta a sportember.

Miután a lengyelek teljesen kimaradtak a Himalája felfedezéséből, a nyolcezresek első megmászásából, de történelmet akartak írni, így jött az ötlet, hogy télen mennek a Himalájába, ami sokkal keményebb. Annyira, hogy a Mount Everest első téli megmászásáig, 1980-ig senki sem hitte el, hogy abban az évszakban is meg lehet mászni egy nyolcezrest.

Krzysztof Wielicki a tizennégy közül az utolsó nyolcezresére, a Nanga Parbatra a legbüszkébb, amelyet 1996-ban mászott meg, mert teljesen egyedül volt a hegyen, addigra ugyanis mindenki hazament. „A kockázat ott volt a legnagyobb, mert egyáltalán nem ismertem a hegyet, csak képekről. Előtte két hónappal másztam meg a K2-t, az akklimatizációt ott szereztem meg, így kilenc nap alatt tettem meg az utat a Karakorum Highway és a csúcs között oda-vissza. A mai napig ez volt a legrövidebb sikeres expedícióm” – mondta a hegymászó.

A legendás hegymászó lassan hetvenéves, de még mindig nagyon aktív a hegyek között. Jelenleg éppen a K2 téli expedíciójának szervezése és vezetése a kitűzött cél, mert ez az egyetlen hegy, amire ebben az évszakban még senkinek sem sikerült feljutnia. De fel akar még jutni a Virgin Peaks még megmászatlan hatezreseire is a pakisztáni-kínai határon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!