kutatás

2021.03.07. 22:04

Megfelelőek az otthon varrt maszkok is

A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók. 

Spanish curly redheaded empowered woman wearing fabric handmade colorful cotton protective mask sitting on an empty bus looking through the window with negative space. Coronavirus mask wearing trends.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Moha El-Jaw

Köhögés, tüsszentés, de még beszéd közben is páraszemcsék és velük együtt kórokozók kerülnek a levegőbe. A helyesen viselt és kellően tiszta szájmaszk abban segít, hogy minél kevesebb kórokozó jusson át a fertőzöttből valaki másra – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely sorra vette a kutatások eredményeket a különféle maszkok szűrési hatékonyságával kapcsolatban.

Ezt nem árt átismételni a harmadik járványhullám kezdetén, már csak amiatt is, mert nemcsak a boltokban, a tömegközlekedésben, hanem mindenütt kötelezővé vált a maszkviselés.

 

Kutatók egy csoportja korábban 14 általánosan elérhető maszktípust, köztük az egészségügyben használatos N95 (KN95) típusú maszkot, pamutmaszkokat, kendőt és csőalakú nyakmelegítőt tesztelt ezek áteresztőképessége szempontjából.

Az eredmények szerint a leghatékonyabb maszk az N95-ös jelzésű, de az eldobható, háromrétegű sebészeti maszkok és a házilag varrt pamutmaszkok szintén jól teljesítettek.

A legkevésbé hatékonynak ebben a vizsgálatban azok a fleece anyagból készült csősálak bizonyultak, amelyeket például futáshoz árulnak nyakmelegítőként.

A tesztekből kiderült, hogy ez az anyag a légzéskor keletkező nagyobb cseppeket kisebb részecskékre bontja, ezek pedig utána könnyebben áramlanak a levegővel. Sőt, a fleece-maszkban mért részecskék száma tulajdonképpen meghaladja a maszkok viselése nélkül mért részecskék számát.

A kendőből hajtogatott, kötözött maszkok szintén gyenge védelmet nyújtanak – derítették ki a szakértők. Emellett az is tény, hogy az újrahasználható, mosható maszkok használata egyértelműen fenntarthatóbb megoldás az egyszer használatos, eldobható polipropilén maszkoknál.

A szövetmaszkok tartósabbak, moshatók, ezért fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint az eldobhatók.

Sokan varrnak saját kezűleg az interneten található szabásminták alapján maszkot, ezek közül azok bizonyultak a legbiztonságosabbnak többszöri mosás után is, amelyek magas pamuttartalmúak, és elasztánt is tartalmazó szövetből készültek, amelyek szűrik a viselő által kilélegzett levegőt.

 

Megállapították, hogy a pamuttartalmú anyagok többségénél a mosással egyre nehezebbé válik a légzés, míg a műszálas anyagoknál ez a mosással sem változik.

Egy érdekességre is fény derült, amivel fokozható a maszkviselés biztonsága.

A szakértők egy háromrétegű, minőségi papírzsebkendőt is leteszteltek, hogy az vajon mennyire védhet a cseppfertőzés ellen: meglepő módon ez nagyon jól végzett a vizsgálaton. Ezért azt javasolják a fogyasztóvédők, hogy

a kétrétegű maszkba harmadikként alkalmanként egy széthajtott papír zsebkendőt is belehelyezhetünk, amely könnyen elérhető, és olcsó, plusz védelmi lehetőséget jelent.

A papírzsebkendő így jó választásnak látszik akkor is, amikor nincs nálunk maszk, és olyan helyen vagyunk, ahol ugyan nem kötelező a maszkviselés, valamivel mégis szeretnénk eltakarni az arcunkat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!