várva várt pillanat

2018.09.09. 18:06

Elkezdték kipucolni a Csendes-óceánt

Kivontatták a San Fransiscó-i öbölből szombaton azt a különleges tisztítóberendezést, amelyet egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat talált fel az óceánok műanyaghulladékoktól való megtisztítására.

Dutch inventor and CEO of The Ocean Cleanup Boyan Slat watches as System 001 is towed out of the San Francisco Bay in San Francisco, California on September 08, 2018. The prototype technology, developed by Boyan Slat, is about 2,000 feet of floating booms that will be towed out to the Great Pacific Garbage Patch, a floating mass of plastics and trash about the size of France, in hopes of helping remove the pollutants. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON

Fotó: AFP

A System 001 nevű rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A berendezést két héten át egy, a kaliforniai partoktól mintegy 500 kilométerre fekvő helyen próbálják ki élőben, és ha ott beválik, 2000 kilométerrel odébb vontatják, a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a Great Pacific Garbage Patchhez a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére. A tervek 60 ilyen berendezését telepítését irányozzák elő a másfél négyzetkilométernyi tengeri szeméttelepen, amely az örvénylő tengeri áramlatok révén alakult ki.

A The Ocean Cleanup projektet egy azonos nevű hollandiai nonprofit szervezet irányítja a hollandiai Delftből, az eddigi korlátozott kísérleteket is a közelben, az Északi-tengeren végezték. A csendes-óceáni nagytakarításhoz megnyerték számos egyetem és vállalat támogatását.

Boyan Slat mondja el, merre is van az előre, háttérben a vontatóhajóval.
Fotó: Barbara Munker / AFP / DPA

A projektet még számos bizonytalanság övezi, nem tudni, hogyan állja meg a helyét a berendezés a nyílt tengeren, erős hullámverésben, a téli viharok idején. A feltaláló bízik abban, hogy néhány hónapon belül megérkezik a szárazföldre az első „kukáshajó” a tengeren összeszedett szeméttel, és megindulhat a tisztítóberendezés tervezett sorozatgyártása.

A The Ocean Projekt távlati céljaként 2040-ig szeretné begyűjteni a világtengereket szennyező műanyagszemét 90 százalékát.

A plasztik csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le, és ha megteszi, az sem jó, mert mikroszkopikus méretű mérgezőanyagként kerül be a táplálékláncba.

Szakértők szerint már az 1950-es évek óta gyűlik a műanyaghulladék az óceánokban,

de csak az 1970-es évektől észlelték koncentrálódását a csendes-óceáni áramlatok összefolyásánál.

Borítókép: Boyan Slat szemléli, ahogy kivontatják a berendezést

AFP PHOTO / Josh Edelson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!