nomophobia

2017.10.22. 07:50

Megváltoztatja az életünket a mesterséges intelligencia?

Életünk számos területén várható változás az következő években. A számítástechnika már nem csak segíti az emberiséget, de a hétköznapok elengedhetetlen kellékévé vált. A jelenség köztünk van, és már új betegséget is diagnosztizáltak a nomophobiát, azaz a félelmet attól, hogy nincs nálunk a mobiltelefonunk.

A következő egy évben hétévnyi fejlődés is bekövetkezhet. A legnagyobb változás, hogy régen játékként tekintettünk a mobilapplikációkra, ma viszont már számos cég legfontosabb kellékei – mondta Orosz Bálint, a SkyScanner magyarországi vezetője a Mobile Hungary konferencián a Világgazdaságnak.

Exponenciális növekedési tempó figyelhető meg, de 5 évnél előrébb nem lehet tervezni. Ma több mint 7 milliárd telefon van a világon, 7,5 milliárd emberre, akiknek körülbelül a fele okostelefont használ

– jegyezte meg Kömlödi Ferenc jövőkutató.

Azt lehet látni, hogy vészesen közeledik a teljes robotizáció és az Ipar 4.0 uralma, ami tulajdonképpen a negyedik ipari forradalom jelensége. Minden intelligens lesz, az is amit magunkon viselünk. Megszűnik a telefon fogalma, megjelenik az „always on”, így az eszköz már teljesen beolvad a környezetünkbe.

Idővel már a telefonok asszisztensként működnek az életünkben, akár érzelmi kapcsolatot is ki tudunk majd alakítani feléjük. El fog tűnni a desktop számítógép, mert a mobil teljesen átveheti a szerepét. Az okostelefon az agyunk kiterjesztése lehet majd. A felhasználók 65 százaléka folyamatos kapcsolatban van a mesterséges intelligenciával. A legújabb hullám az okosóra, ami idővel akár az okostelefon funkcióját is átveheti. Az a kérdés hogy kiegészíti-e vagy átveszi a helyét.

A jövőben várható a mobilfizetések elterjedése, pénzügyek intézése. Egyre több mindent fogunk tudni applikációkon keresztül elérni. Ha Kínát nézzük, például a WeChat alkalmazáson belül tudnak befektetni, pénzt feltölteni a fogyasztók, ez pedig lehet egy irányelv globális tekintetben is

– mondta a jövőről Bőgel György, a CEU tanára. Kínában emellett már arcfelismerés alapján is fizethetünk, a zsebtolvajt is meg lehet találni jellegzetes mozgása alapján. A mesterséges intelligencia olyan, mint egy kisbaba, akit most tanítunk, és ha felnő, beépül majd a készülékeinkbe.

Az üzleti életet a függőségek mindig is kézben tartották. Megjelent egy új pszichológiai jelenség, a nomophobia (no mobile phobia). Rosszul vagyunk ha a telefonunk távol van tőlünk, frusztráltak leszünk tőle

– mondta Börcsök Gyöngyi pszichológus.

Amerikában már az emberek 26 százalékát érte autóbaleset mobiltelefonja miatt. A mai generációnál azt is felmérték, hogy háromból egy ember inkább telefonozik, mint szexuális életet él. A mobilfüggőség a tinik 50 százalékánál jelentkezik. Az emberek 89 százalékáról az is elmondható, hogy már 9 másodpercen belül válaszol egy üzenetre, és körülbelül 110 üzenetet kap egy nap. Ettől a hibázások gyakorisága megnő a munkahelyen. Az azonban szintén megállapítható, hogy sokszor a termékfejlesztő felelőssége, hogy a mobil addiktívvá tesz.

Borítókép: chombosan / Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!