Praktikus a patikust kérdezni

2018.03.01. 07:00

Mi a helyzet a vasi gyógyszertárakban? – Kiderítettük!

Tájékozottak a betegek, gyakran konkrét elképzeléssel érkeznek a gyógyszertárba. Személyre szabott tanácsot kapnak.

Tóth Kata

Tanácsokat is adnak

– Egyre több tünettel – a megfázástól kezdve a gyomorpanaszokon át a bőrproblémákig – keresnek fel bennünket az emberek úgy, hogy előtte nem mennek háziorvoshoz. A patikába könnyebben „bejutnak”, nem kell időpontot kérni, sokat várni. Tanácsot is adunk a kollégáimmal – mondja dr. Feller-Pelle Krisztina, az egyik szombathelyi gyógyszertár vezetője. A kiadás előtt mindig megkérdezik, van-e valamilyen állandóan szedett gyógyszere a páciensnek, ehhez képest ajánlanak orvosságot. Felhívják a figyelmet az esetleges mellékhatásokra és arra is, hogy ha három napon belül nincs javulás, orvoshoz kell fordulni. Lényegesen több a vény nélkül kapható szer, mint régebben. Sok a generikum (az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyag-tartalmú és -összetételű gyógyszerek) és a gyógyszerformák sokfélesége is jellemző: lágy kapszula, szájban oldódó tabletta, pezsgőtabletta. A szakember hangsúlyozza: az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, hanem hozzáadott értékük van a gyógyszerelésben.

Korszerű gyógyszerek

– Bizonytalan hatású, felkapott csodaszereket nem, korszerű étrendkiegészítőket viszont tartunk, amelyeknek valamilyen igazolt hatásuk legalább van, és megbízható gyártótól származnak. Kizárólag nagykereskedőtől vásárolunk, hamis gyógyszer nem kerülhet be a rendszerbe. Ha a beteg kifejezetten kér valamit, akkor beszerezzük neki – jegyzi meg. Úgy összegez: egyre inkább igaz, hogy csapatmunka a beteg ellátása, a bevezetett e-recept pont ezt célozza. Pozitív változásról számol be: egyre több orvos írja fel ezeket, és javítják az orvosi szoftvereket is, amelyek miatt kezdetben nehézségeik voltak.

Borsics Krisztina vitamint vásárolt a családjának, Németh Andrásné szolgálta ki. A háttérben Márffyné dr. Palkó Beáta, Szombathné dr. Mayer Kinga Dóra és Veres Noémi Fotó: Szendi Péter

Összefüggések

Márffyné dr. Palkó Beáta szakgyógyszerész tágabb összefüggésekkel kezd: a nagyüzemi mezőgazdaság tönkretette a termőtalajokat a vegyszerezéssel, műtrágyázással. Hiányoznak azok a hasznos anyagok, amelyek be tudnának épülni a növényekbe. Ezáltal az állatok is gyengébb minőségű táplálékot fogyasztanak, az állattartásban hozamfokozókat alkalmaznak – gyakorlatilag felborult a biológiai egyensúly. Nem mennyiségi, hanem minőségi éhezés alakult ki, ezért van szükségük az embereknek étrend-kiegészítőkre.

– Kritikus a január–február, támad az influenza, helyt kell állni a munkahelyeken, a gyerekeknek az iskolában. Ilyenkor azok is kívülről segítik a szervezetüket, próbálják ellenállóbbá tenni az immunrendszerüket, akik máskülönben elhanyagolják ezt a kérdést – mondja a szakember. Egyetért Szombathné dr. Mayer Kinga Dóra gyógyszertárvezetővel: tájékozottak a betegek, gyakran konkrét elképzeléssel érkeznek. Az ő gyógyszertárukban sok a visszatérő fiatal, családos és családot tervező pár, kevesebb az idős.

Amikor náluk járunk, torokgyulladásra kapott receptjét váltja ki Kőszegfalvi Szandra. A fiatal nő ritkán megy háziorvoshoz; ha valamire gyorsan szüksége van, a patikában szerzi be, az ekcémája miatt gyakran megfordul ott. Borsics Krisztina vitaminért ment magának és a családnak.

– Közvetlenek és megbízhatóak a patikusok, szívesen jövök ide, a rendszeresen szedett gyógyszeremhez is mindig itt jutok hozzá – osztja meg velünk.

A patikusok segítenek a választásban

A patikusok megfigyelték, az emberek szívesen nézelődnek polcoknál, figyelik az akciókat, és sokszor a nagyobb kiszerelésű termék mellett döntenek, ők pedig segítenek a választásban. Több gyógyszert fogyasztunk, mint régen, és többet, mint kellene. Néha egyenesen le kell beszélni az embereket a pirulákról. Vannak átfedések a drogériákkal, de szélesebb a paletta a gyógyszernek minősített szereknél, és a személyre szabott tanácsadás is előnyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában